Latest Recipes

Havermout

15 - 30 minuten, Ontbijt

Het is een beetje een ouderwets ontbijt: havermoutpap. Maar ik moet bekennen dat ik het best lekker vind. Voor de Alpro Soya-actie moest ik 15 ontbijtrecepten bedenken en om nou 15 müesli-variaties te bedenken. Daarom ben ik iets verder gaan kijken qua ontbijt. In Amerika eten ze regelmatig oatmeal, dus dat ben ik ook eens gaan proberen. […]

Latte Chai

< 15 minuten, Drankjes

Voor dit ontbijtgerecht heb ik even in de Chai is het Indiaase woord voor thee. Meestal wordt in Nederland met Chai gedoeld op Masala Chai oftewel ‘gemengde specerijen thee’. Masala Chai is een drank op basis van zwarte thee, melk, een zoetmiddel en kruiden zoals kaneel, kruidnagel, kardemom, gember en peper. Soms wordt de Masala Chai gemaakt met alleen melk, maar ik geef de voorkeur aan het zetten van een bodem sterke thee en daar voeg ik melk aan toe. […]

Wentelteefjes

< 15 minuten, Ontbijt

Voor dit ontbijtgerecht heb ik even in de Dikke van Dam gekeken om de oorsprong van de iets wat vreemde naam ‘wentelteefje’ te achterhalen. In de achttiende eeuw wordt in de De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid gesproken over ‘gewend’ brood. Daar komt wentel dus vandaan. De oorsprong van teefje is moeilijker te achterhalen. Volgens sommigen komt het van teef, een oude gebaksvorm. Anderen denken dat de oorsprong kan liggen in ‘wentel-‘t-eventjes’. […]

Ovenschotel met vis, tomaat en prei

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Vis

De pakjespolitie kan zich vast niet vinden in dit gerecht, maar ik kan het niet helpen dat ik Boursin op z’n tijd erg lekker vind. Het moet dan wel echt Boursin zijn en niet roomkaas met kruiden van een ander merk. Waarom ik Boursin wel lekker vind en andere merken niet, heb ik nog niet kunnen achterhalen. Het is vast weer een van mijn eigenaardige trekjes. Het trouwens jammer dat Boursin met peper bijna nergens meer verkocht wordt. […]

Smoothies

< 15 minuten, Ontbijt

Smoothies kun je op vele manieren maken. De basis is fruit met zuivel. In plaats van zuivel kun je ook Alpro Soya gebruiken. Voor ‘365 breakfast a year’ maakte ik drie verschillende smoothies. Eén smoothie met bevroren bosvruchten, één met sinaasappel en aardbei en één met sinaasappel en banaan. Als je bevroren fruit gebruikt, krijg je een ijskoude smoothie. Lekker verkoelend in de zomer. Met sinaasappel wordt de smoothie wat dunner. Banaan geeft een zoete smaak. […]

Hangop met ananas en framboos

Ontbijt

De afgelopen weken heb ik niet zo veel nieuwe recepten geplaatst. Dat komt onder andere doordat ik het verzoek van Alpro Soya heb gekregen om mee te werken aan recepten voor hun nieuwe ‘365 breakfast a year‘-website. Deze recepten mocht ik pas plaatsen zodra hun website in de lucht is. Ondertussen is het zo ver en staan de eerste foto’s online. […]

Chipotle gehaktballen

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees

In dit gerecht gaan chipotle pepers. Eerder schreef ik al over chipotle in adobo en ik gaf ook aan dat je ze in Groningen bij Zorre kan krijgen. Helaas is Zorre niet meer open. Gelukkig heb ik twee zakken gedroogde chipotles meegenomen uit New York. Binnenkort ga ik zelf chipotle in adobo maken. Eerst nog even tijd vinden. […]

Kabeljauw met citroen en basilicum-bonenpuree

15 - 30 minuten, Vis

Ik kwam dit recept tegen op BBC GoodFood en het zag er zo lekker uit, dat ik het gewoon nagemaakt heb zonder ook maar iets te veranderen. Het smaakte ook goed. Al was ik over de sojabonenpuree iets minder enthousiast, dan te lezen in sommige andere reacties. […]

Vegetarische ragù ‘Bolognese’

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Vegetarisch

Traditionele Bolognesesaus wordt gemaakt met o.a. gehakt, ui, wortel, bleekselderij, tomatenpuree, wijn en volle melk. Deze variant is vegetarisch. De gehakt heeft plaats gemaakt voor rode linzen en verschillende groenten. In dit geval courgette en champignons, maar je kunt paprika of aubergine gebruiken. […]

Ossobuco met gremolata

> 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees

Ossobuco is makkelijk te maken. Je moet alleen wat geduld hebben. Oorspronkelijk wordt er witte wijn in dit gerecht gebruikt, al ken ik ook recepten met marsala. Ik heb geen witte wijn in huis en ik vind rode wijn ook wel bij het koude weer passen. Dus misschien een wintervariant met rode wijn en een zomervariant met witte? […]