Appel tartelettes

> 60 minuten, Taart en ander zoet Comments are Disabled

Dit taartje is een combinatie van meerdere recepten. Het deeg is de flaky tart pastry van Tartine, de karamelsaus is van Nigella Lawson en de appeltjesvulling heb ik zelf bedacht. De combinatie leverde een verassend lekker herfsttaartje op. Voor de taartjes gebruik ik taartringen van 8 cm doorsnede.

Voor goed ‘flaky’ deeg moet je het zo koud mogelijk laten en zo min mogelijk bewerken. Dus pulseer kort, breng snel bij elkaar en zorg dat je boter en water koud zijn. Kom niet in de verleiding om meer water toe te voegen. Het lijkt in de foodprocessor nog redelijk droog, maar het komt wel bij elkaar wanneer je het tot een bol vormt. Als het goed is zie je nog stukjes boter in het deeg zitten. Dat hoort zo.

Details

Porties

12 taartjes

Voorbereiding

30 minuten

Kooktijd

40 minuten

Wachten

2 uur

Ingredienten

 • voor het deeg:
 • 75 ml ijskoud water

 • 150 g koude boter, in blokjes

 • 225 g patentbloem

 • 1/2 tl zout

 • blindbakvulling

 • voor de vulling:
 • 2 grote friszure appels (bijv. Jonagold)

 • 1 el bloem

 • 2 el suiker

 • 1 tl kaneel

 • 1 mespunt gemalen kruidnagel (optioneel)

 • 1 el boter

 • voor de gezouten karamelsaus:
 • 75 gr ongezouten boter (op kamertemperatuur)

 • 50 gr lichtbruine basterdsuiker

 • 50 gr kristalsuiker

 • 50 ml golden syrup

 • 125 ml slagroom

 • fleur de sel (zeezout), naar smaak

Bereiding

 • van het deeg:
 • Meng het zout met het water in een kopje of kommetje. Zet het water even in de vriezer.
 • Gebruik een foodprocessor met een mes. Doe de bloem in de kom van de foodprocessor. Strooi de blokjes boter erover. Hak de boter en de bloem kort met pulse tot de boter in stukjes is. Giet het koude water erbij en pulseer nog kort.
 • Stort het mengsel op het aanrecht/grote snijplank en breng snel bij elkaar tot een bol. Druk de bol plat tot een dikke schijf. Verpak de schijf in plastic folie en leg minimaal 2 uur tot een nacht in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 190°C. Vet de taartringen in met een beetje boter. Zet ze op een bakblik met bakpapier. Rol het deeg uit tot een grote lap van 3 mm dikte. Steek 6 rondjes uit (ik gebruik een kommetje dat net iets groter is dan mijn taartringen). Bekleed de taartringen met het deeg. Rol het overtollige deeg over de rand eraf met een deegroller.
 • Zet het bakblik met taartringen nog 15 minuten in de vriezer. Haal eruit. Leg kleine stukjes verkreukeld bakpapier in de vormpjes en verdeel de blindbakvulling over de taartringen. Bak de taartvormpjes 25 minuten tot ze lichtbruin zijn.
 • van de gezouten karamelsaus:
 • Doe de lichtbruine basterdsuiker, kristalsuiker, golden syrup en boter in een steelpan met dikke bodem. Verwarm op middelhoog.
 • Smelt de boter en laat 3 minuten sudderen en draai de pan af en toe rond; niet roeren met een lepel of garde!
 • Als het mengsel mooi begint te kleuren, voeg je de room toe. Pas op dit kan bubbelen en spetteren. Nog steeds niet roeren maar alleen de pan ronddraaien. Voeg dan fleur de sel / zeezout toe (geen keukenzout gebruiken!) naar smaak; Nigella doet een volle theelepel, maar het is aan jou. Nu kun je voorzichtig roeren met een houten pollepel.
 • Laat nog een minuutje op het vuur doorkoken. Giet daarna in een hittebestendige schenkkom of maatbeker.
 • van de vulling:
 • Snijd de appel in blokjes en meng met de bloem, suiker, kaneel en eventueel kruidnagel. Smelt 1 el boter in een koekenpan en bak het appelmengsel al roerend een aantal minuten.
 • Haal het bakblik met taartringen na 25 minuten uit de oven. Verwijder de blindbakvulling. Vul de taartbodems met appel. Er mag een bergje op liggen, want het zakt nog wat in tijdens het bakken.
 • Bak de taartjes zo’n 15 minuten op 180°C. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster. De taartjes zijn het lekkerst als ze nog een klein beetje warm zijn. Giet wat karamelsaus naar smaak over te taartjes en serveer direct.

Tip: van de restje deeg kun je bijvoorbeeld broodstengels maken. Vorm een bol van de restjes. Rol het deeg uit, snijd in repen en bestrooi eventueel met zaden, kaas en/of zout. Bak 25-30 minuten op 190°C tot ze goudbruin zijn.

Tags

Comments are closed.