Pittige kiptaco’s

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees 1 comment

“Dit is een heerlijk recept om van je restjes kip/kalkoen af te komen.” Deze zin kom ik regelmatig tegen bij recepten. Zeker na de Kerst was er een overvloed aan recepten voor leftover chicken and turkey. Maar ik heb nooit leftover chicken en al helemaal geen turkey! Totdat we laatst een enorme scharrelkip op de kop hadden getikt bij de biologisch slager. Daar hebben we wel drie dagen van kunnen eten. Dag 1: gebraden kip, dag 2: deze kiptaco’s en dag 3: ragoût met kip en champignons.

In dit gerecht gaan chipotles en adobe. Chipotles zijn gerookte jalapeño-pepers en de adobe is een soort saus op basis van specerijen, tomatenpuree en azijn. Je kunt chipotles en adobe zelf maken, maar het is een hele onderneming om in Nederland aan gedroogde chipotles* te komen. Gelukkig zijn blikjes chipotles en adobe iets makkelijker te verkrijgen. Zorre in Groningen verkoopt ze in hun restaurant en met een beetje geluk kun je het ook bij de toko/groothandel vinden.

In plaats van restjes kip, kun je ook kippenbouten braden en deze gebruiken. De overgebleven chiplotes en adobe uit het blikje kun je in een schoon potje doen. Daarna is het nog tijden houdbaar in de koelkast.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten | recept voor 4 personen |
• 1 el olijfolie • 1 grote ui, in ringen • 1 el bruine basterdsuiker • flinke snuf pimentpoeder • flinke snuf kaneel • 2 blaadjes laurier • 2 tenen knoflook, fijngehakt • 2 blikken tomatenblokjes • 2 el Cipotles en adobo, fijngesneden • 600-700 g geroosterde kip, in reepjes getrokken • 16 kleine of 8 grote tortilla’s • erbij: avocado/guacamole, zure room, geraspte kaas en salsa

Bereiding:

Verhit 1 el olijfolie in een pan en bak op middelhoog vuur de ui samen met de suiker, piment, kaneel, laurierblaadjes en wat peper en zout. Voeg de knoflook na 10 minuten toe en bak nog 5 minuten.

Voeg de tomaten en de chipotles toe en laat minstens 15 minuten zachtjes koken op laag vuur. Voeg tot slot de reepjes kip toe en breng de saus op smaak.

Serveer de kipvulling met warme tortilla’s en de bijgerechten.

Recept van Thomasina Miers

*Ik ga proberen om een grote zak chiptoles mee te nemen uit L.A. Ze zijn daar vast beter verkrijgbaar.

One Comment

  1. Tom Verspaandonk

    Hallo Maaike,
    Ik belde vanmiddag met Nico en hoorde dat het met alle van Kessels goed gaat. Ik was verrast dat je naast de website van je eigen bureau ook een culinaire website hebt. Geweldig leuk wat je in je in die website serveert. Ik ga er zeker mijn voordeel mee doen.Ik vind het geweldig knap hoe dat je brengt en het voor elkaar krijgt! Ik ga je websites volgen en als ik wat te melden heb dan ben ik er gewoon weer. Groetjes Tom