Zuurdesemcrackers

30 - 60 minuten, Brood Comments are Disabled

Ik ben weer volop bezig met zuurdesembrood bakken. Thuiswerken heeft ook zo zijn voordelen zullen we maar zeggen. Een zuurdesemstarter onderhouden, betekent ook dat je restjes zuurdesem overhoudt. In het Engels noemen ze dit ‘discard’. Weggooien is zonde, want met deze ‘discard’ kun je allerlei lekkere dingen maken. Bewaar de discard in de koelkast en maak er bijvoorbeeld deze zuurdesemcrackers van.

Details

Porties

50 crackers

Bereiding

10 minuten

Kooktijd

50 minuten

Ingredienten

  • 350 g zuurdesemstarter

  • 3 tl Italiaanse of Proven├žaalse kruiden

  • 50 g (room)boter

  • 2 g fijn zout

  • een paar eetlepels verschillende pitten en zaden
    (bijvoorbeeld zonnebloempitten, sesamzaad, maanzaad, lijnzaad)

  • zeezout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160┬░C. Smelt de boter in een steelpan.

Haal de zuurdesemstarter uit de koelkast en roer los. Meng de starter met de kruiden, 2 g zout en de gesmolten boter.

Spreid het mengsel uit op een bakplaat bedekt met bakpapier. Strijk het dun en glad uit met een spatel.

Bestrooi het mengsel gelijkmatig met de zaden en maal er wat zeezout over. Zet het bakblik in de hete oven. Bak 10 minuten.

Haal het bakblik even uit de oven en snijd met een pizzames het deeg van links naar rechts en van boven naar beneden in stroken. Zet het bakblik terug in de oven en bak de crackers goudbruin. Dit kan nog wel 40 minuten duren, afhankelijk van je oven. Bij mij bakken de crackers aan de buitenkant vaak sneller bruin, dan de binnenste. Soms haal ik de buitenste crackers er eerder uit en bak de binnenste nog wat langer.

Laat de crackers afkoelen op een rooster en bewaar ze in een afgesloten trommel. Ik weet niet hoe lang ze goed blijven, want tot nu toe zijn ze binnen twee dagen op.

Comments are closed.