Wentelteefjes

< 15 minuten, Ontbijt 5 comments

Voor dit ontbijtgerecht heb ik even in de Dikke van Dam gekeken om de oorsprong van de iets wat vreemde naam ‘wentelteefje’ te achterhalen. In de achttiende eeuw wordt in de De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid gesproken over ‘gewend’ brood. Daar komt wentel dus vandaan. De oorsprong van teefje is moeilijker te achterhalen. Volgens sommigen komt het van teef, een oude gebaksvorm. Anderen denken dat de oorsprong kan liggen in ‘wentel-‘t-eventjes’.

In Vlaanderen noemen ze het gewonnen brood. Je hoeft oud brood nu niet meer weg te gooien. Maar de naam verloren brood komt ook voor, want zonder dit gerecht was het brood verloren geweest. Aldus De Dikke van Dam. Kortom wentelteefjes zijn zeer geschikt om van je iets wat oude brood toch nog wat lekkers te maken.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten |
• 1 ei • scheut melk of Alpro Soya Original • 2 boterhammen • klontje boter • kaneel en suiker

Bereiding:

Klop het ei los met scheutje melk of Alpro. Je kunt eventueel een snufje kaneel toevoegen, maar je kunt de kaneel ook later over de wentelteefjes strooien. Wentel de boterhammen door het mengsel.

Verwarm een klontje boter in de koekenpan. Bak de wentelteefjes aan beide zijden goudbruin. Bestrooi met suiker en kaneel en eet meteen.

Nog even een flauwe mop: Hoe noem je een stewardess in een helikopter? Een wentelteefje!

5 Comments

  1. Hmmm. Zo aten we ze vroeger altijd bij mijn oma. Lekker!

  2. Toevallig kreeg ik deze week een krantje in de bus over de kanteling in de WMO en daar stond een receptje van “kantelteefjes” 😉

  3. Der Google-Übersetzer läßt grüßen… “…nimm sich Landstraße auf Puckel, geh sich immer Schippe lang…” XD

  4. Hello Darkie, I am really trying to translate that to Dutch/English in the google translater but the result doesn’t make any sense 🙂

  5. Heb ze net gemaakt.heerlijk vind ik ze