Bramen-appelcake

> 60 minuten, Taart en ander zoet 3 comments

Het is weer bramentijd. Vorig jaar ging ik samen met Jocé op safari in de tuin van Reina (zie reactie 7). Eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers op Reina. Zij heeft een grote mooie binnentuin in het midden van een huizenblok. Er staan allerlei planten en bloemen, maar er staan ook fruitbomen én er groeien bramen. Dit jaar heeft Jocé geheel zelfstandig de spinnen getrotseerd.

Toen ik thuis kwam van mijn werk stond er tot mijn grote verassing een bak met bramen in de koelkast. Op tafel lag een briefje. De strekking was als volgt: ‘Kadootje! Bak er maar een taart mee, maar breng mij vooral geen stuk!’ De bramentaart is vorig jaar niet zo in de smaak gevallen bij Jocé. Tja, smaken verschillen.

Dit jaar ben ik op zoek gegaan naar een ander gerecht met bramen. Deze cake kreeg hele goede recensies op BBC GoodFood. En het resultaat mocht er zijn. Een smeuïge cake met een krokante kaneellaag. Even heb ik getwijfeld over de hoeveelheid suiker. Standaard verlaag ik die, maar dit keer heb ik even naar de verhoudingen gekeken en besloten om de voorgeschreven hoeveelheid aan te houden. De cake was absoluut niet te zoet. De bramen en de appel zorgen voor voldoende friszure tegenhang. De cake valt wel een beetje uit elkaar, maar als je kunt wachten tot hij volledig is afgekoeld dan heb je hier geen last van.

Een jaar geleden: Salade van vijgen, mozzarella en parmaham
Twee jaar geleden: Venkel-tomaatgratin
Drie jaar geleden: Oosterse zalmIngrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + >1 uur in de oven | 1 cakevorm |
• 250 g zelfrijzend bakmeel • 175 g boter, in blokjes • 175 g rietsuiker • 1/2 tl kaneel • 2 el donkerbruine basterdsuiker • 1 kleine appel • 2 eieren • rasp van 1 sinaasappel • 1 tl bakpoeder • 225 g bramen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakevorm in. Leg eventueel een strook bakpapier op de bodem. Doe de bloem, boter en rietsuiker in een grote kom. Wrijf het mengsel fijn met je vingers tot je een soort broodkruim hebt. Schep 5 el van het mengsel in een kommetje.

Rasp de appel grof en meng met de eieren en de sinaasappelrasp. Roer het eimengsel door het bloemmengsel. Roer tot het net gemengd is. Schep 3/4 van de bramen door het beslag. Schenk het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.

Meng de bruine suiker en het kaneel door de 5 overgebleven eetlepels bloemmengsel. Strooi de overgebleven bramen en vervolgens het kruimelmengsel over de cake. Bak de cake 50 minuten. Dek de cake daarna af met aluminiumfolie en bak nog een half uur. Haal de cake uit de oven en laat minimaal een half uur afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Gebaseerd op een recept van BBC GoodFood

3 Comments

  1. extra bakpoeder aan het zelfrijzend bakmeel toevoegen? Klopt dat wel??

  2. Wauw, die is lekkkkkkker 😀

  3. Nog warm geproefd, toen vond ik de smaak wat neutraal. De volgende dag smaakte hij heerlijk. Waarschijnlijk waren de smaken toen meer doortrokken.