Bramentaart

Taart en ander zoet 11 comments

Zeer vereerd typ ik als eerste gast een bijdrage voor maaikevankessel.nl. Om dit moment eer aan te doen, kom ik gelijk met een van mijn favoriete recepten. Waarschijnlijk was ik een van de weinige kinderen met een voorliefde voor zuur boven zoet. Vandaar dat de braam, die af en toe wat zuur kan uitvallen, altijd al bij mij in de smaak valt. Al zolang ik mij kan herinneren bakt mijn moeder zo rond het einde van de zomer bramentaart met de bramen uit oma’s tuin. Nu bak ik hem zelf en inmiddels ben ik er van overtuigd dat hij ook lekker is met bramen uit de winkel! Deze taart is eenvoudig te maken, lekker als ie net uit de oven komt (zij het dan minder vormvast) en lekker na een dag in koelkast.

bramentaart


Ingrediënten:
| bereidingstijd 25 minuten + in de oven | recept voor 8 personen |
Voor de bodem: • 250 gr bloem • 1 eidooier • snufje zout • 25 gr suiker • 125 gr boter • 1/2 dl water
Voor de vulling: • 1/8 ltr slagroom • 2 eieren • 50 gr suiker • 1 zakje vanillesuiker • bramen • extra: 1 beschuit • poedersuiker

Bereiding:

Kneed de ingrediënten voor de bodem tot een stevig deeg, vorm een bal en laat deze ongeveer 20 minuten rusten. Vervolgens het deeg uitrollen en een vlaaivorm of lage quichevorm invetten, bestuiven met bloem en bedekken met deeg. Bak deze bodem in de oven op 225°C in 25 minuten lichtbruin.

Daarna uit de oven halen, beschuit kruimelen op de bodem, de bodem bedekken met bramen en een mengsel van de slagroom, eieren, suiker en vanillesuiker er over gieten. Zet de taart nog ongeveer 20 minuten terug in de oven.

Naar smaak kun je de taart voor het opdienen bestuiven met poedersuiker.

Noot van Maaike: Een lekkere taart, maar je moet wel van bramen houden. Hele bramen bevatten pitjes en daar houdt niet iedereen van. Koud vind ik de taart het lekkerst.

11 Comments

 1. Ziet er lekker uit Linus! Zondag even bij mijn ouders in de tuin op zoek naar bramen, dan kan ik ook een taart bakken.
  Goede eerste bijdrage, ik hoop dat er nog meer volgen! x

 2. Ahhh, wat zijn jullie toch lief.

  Bij deze beloof ik ooit ook een recept te plaatsen :-).

 3. Nou Es, ik ben benieuwd waar je ons mee gaat verblijden. De salade met spinazie en fêta staat al op de site, dus je moet iets anders proberen. Het hoeft niet ingewikkeld, als het maar lekker is!

 4. Toe maar! Gastauteurs… Binnenkort ook filmpjes van het kookproces? 😉

  Maar: is het wel een taart? Lijkt toch meer op een vlaai… 🙂 Ziet er wel lekker uit, en gek op slagroom ben ik al van kinds af aan!

 5. hee.
  ik ga de taart morgen maken.
  lekker!

 6. En? Was de taart lekker?

 7. Na een ware safari door de tuin van de buurvrouw hebben we genoeg bramen bij alkaar gesprokkeld voor de befaamde bramentaart van Lina. Maaike heeft de spinnen, die werkelijk waar wel een halve meter groot waren, van me af moeten slaan. Ik werd bijna verslonden, je begrijpt… ik heb een lichte fobie.
  Maaike is met onze fantastische vangst aan de slag gegaan en een dag later stond ze voor de deur met een plaatje van een taart. Klaar om te eten!!! Helaas helaas was de taart niet geheel aan ons besteed, de bodem was fantastisch.
  Toch ga ik graag weer met je op safari hoor.
  Liefs Joce

 8. Ik heb net een bramentaartje gemaakt.
  Ik heb boter vervangen daao RAPSO.
  Een koolzaadolie. De smaak ervan is heerlijk.En gezonder voor het lichaam. Het is is een leuk recept.

 9. Heerlijke taart! Had de bramen vervangen door zelfgemaakte bramenjam die ik van een vriendin had gekregen.

 10. Genoten!! Gemakkelijk te maken. De taart moest bij mij 10 min. langer de oven in, maar dit recept staat wel garant voor een heerlijke smaakexplosie.

 11. Lekker maar niet wonderbaarlijk. Ik vond het te veel deeg, dus vulling iets aangelengd met overgebleven eiwit en wat extra 1-persoons vormpjes gevuld, naast een grote, lage taartvorm. Geserveerd met slagroom toen hij nog warm was, nu benieuwd naar de koele versie, morgen.