Oosterse zalm

Hoofdgerechten, Vis 3 comments

 “Zalm en forel zijn familie van elkaar. De familie is een van de oudste van alle vissen en ontstond meer dan 100 miljoen jaar geleden. Zalmen zijn vleeseters die in zoetwater geboren worden, in zee volwassen worden en teruggaan naar de plaats waar ze geboren zijn om te paaien. Forellen zijn zoetwatervissen en zijn ontstaan uit zalmpopulaties in de Atlantische en Stille Oceaan die door land ingesloten raakten. De roze kleur krijgt zalm van het pigment astaxanthine uit de maritieme schaaldieren die ze eten. ‘Gewone’ (gekweekte) forel heeft wit vlees, omdat zij niet het pigment binnen krijgen. Zalmforel wordt in zee gekweekt en eet daar ook schaaldieren waardoor deze soort ook roze is.”

Toch handig dat ik dit allemaal kan lezen in mijn nieuwe ‘Over eten & koken’ van Harold McGee. Dan is jarig zijn toch nog ergens goed voor.

oosterse_zalm

Nog even over paaien. Dit zegt de van Dale er over:

paai·en1 (onov.ww.)
1 (van vissen) paren

paai·en2 (ov.ww.)
1 inpalmen => iem. aan het lijntje houden, iem. te vriend houden

Toch interessant: om te mogen paaien1 als zalm moet je er voor zorgen dat je de andere zalm weet te paaien2. ‘Aan het lijntje houden’ lijkt me dan weer minder wenselijk.

Deze zalm is op ‘oosterse wijze’ bereid. Serveer met geroerbakte paksoi met wat sojasaus.

Ingrediënten:
| Bereidingstijd 10 min + 15 min in de oven | 2 personen |
• 2 zalmfilets • stukje van 1 cm gember • 2 lente-uitjes • sojasaus • chiliolie • verse koriander • aluminumfolie of bakpapier

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de zalmfilets elk op een stuk aluminiumfolie. Schil de gember. Snijd de gember in hele dunne plakjes en de plakjes weer in hele dunne reepjes. Snijd de lente-ui in hele dunne reepjes.

Leg op de zalmfilets wat gember en lente-ui. Sprenkel wat sojasaus en chiliolie over de zalm. Vouw de folie goed dicht en leg de pakketjes 15 minuten in de oven totdat de zalm (net) gaar is.

Strooi voor het serveren nog wat koriander over de zalm.

Bron: BBC Good Food

3 Comments

 1. Is het niet roergebakken? 😉

  Overigens leuk om te leren dat zalm en forel familie zijn. Had verwacht dat zalmforel een soort kruising zou zijn (kan dat eigenlijk wel bij vissen?). Vind zelf een regenboogforel met amandeltjes erg lekker.

  Maar een lekker stukje zalm (in mijn geval zonder de koriander! 😉 ) is natuurlijk ook erg lekker!

 2. Nee toch geroerbakte. 🙂 Zie deze link voor uitleg:

  http://vrttaal.net/taaldatabanken_master/juist/990528.shtml

  Ik dacht ook altijd dat het een kruising was. Dus we hebben weer wat geleerd.

 3. Lekker recept! Net klaar met eten. Samen met Martijn tot de conclusie gekomen dat er volgende keer iets meer sojasaus in mag, maar dit ga ik zeker nog wel een keer maken 🙂