Salade van vijgen, mozzarella en Parmaham

< 15 minuten, Salades Comments are Disabled

Jamie Oliver noemt dit “de makkelijkste en sexieste salade ter wereld”. Dat is misschien een beetje overdreven gesteld, maar het is inderdaad een lekkere combinatie. De zoete vijgen, de zoute ham en de romige mozzarella. De marktkoopvrouw had het idee dat vijgen ineens ‘hip’ waren. Ze verkochten ze zelf voor het eerst. Ik vertelde haar dat ik al een aantal jaar vijgen koop. Alleen waren ze afgelopen jaren op de markt en bij Basarz 50-75 cent per stuk.

salade_vijg_mozzarella

De lekkerste vijgen heb ik een aantal jaar geleden in Umbrië gegeten. Naast ons vakantiehuis stond een vijgenboom tjokvol met rijpe vruchten. Jammer genoeg hadden we geen oven in het huisje, want een vijgentaart (crostata di fichi) stond al tijden op mijn verlanglijstje. Maar met vijgen van 75 cent per stuk begin ik daar niet aan.

Bij de groothandel hebben ze aan het eind van de zomer plateaus (22-24 stuks) met vijgen in de aanbieding. Dus daar sloeg ik mijn slag en zo kon ik alsnog een vijgentaart bakken. Je door 22 vijgen heen eten is nog best een klus. Ik ben blij dat ik ze nu op de markt (betaalbaar) per 10 kan kopen.

vijgentaart

De crostata di fichi viel mij een beetje tegen. Hij ziet er mooi uit, maar de frangipane (beslag van o.a. amandalen en eieren) is erg zoet en machtig. Misschien toch nog een keer proberen met minder suiker. De suggestie van Jean Guillaume (van Castlewood) klinkt ook erg smakelijk. Misschien is dat iets voor morgen.

Een jaar geleden: Salade met Stilton en gegrilde peer
Twee jaar geleden: Bananen-pecancake

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten | 2 personen |
• 4 rijpe vijgen • 4 plakken Parmaham • 1 bol buffelmozzarella • paar blaadjes basilicum
voor de dressing: • 3 el lekkere olijfolie • 1 el citroensap • 1 tl honing • zout en peper

Bereiding:

Snijd de vijgen kruislings in. Knijp dan met je duim en wijsvinger de bodem van de vijg omhoog. Leg op elk bordje twee vijgen. Verdeel de Parmaham over de bordjes. Scheur de mozzarella in stukjes en leg die tussen de mozzarella en de Parmaham.

Maak een dressing van de olie, citroensap en honing. Breng op smaak met wat zout en peper. Sprenkel wat dressing in de vijgen en sprenkel de overgebleven dressing over de salade. Scheur wat basilicumblaadjes over de salade en serveer.

Geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver

Comments are closed.