Geroosterde tomatensoep en gepofte aardappel

> 60 minuten, Soep 1 comment
Op dit moment zijn er volop rijpe tomaten te krijgen. Ik heb dus groot ingeslagen. Op zoek naar een lekker tomatensoep recept, typte ik roasted tomato in Google Search. Tegenwoordig geeft Google tijdens het schrijven suggesties. Google denkt te weten waar jij naar op zoek bent en maakt jouw zoekopdracht ‘af’. Terwijl ik dus roasted tomato in typte was de eerste suggestie die verscheen ‘roasted tomato soup Sophie Dahl’. Blijkbaar is dit een favoriete zoekopdracht. Dat maakt nieuwsgierig.

Het recept van Sophie Dahl is voor soep van geroosterde tomaten met tijm en dubbelgebakken kaas-bieslook aardappels. Een interessante combinatie: soep met gepofte aardappel. Meestal serveer je soep toch met brood. Nu zijn er heel veel tomatensoeprecepten te vinden, maar wat mij in dit recept aanspreekt is de gepofte knoflook en ui. Dit geeft veel smaak aan de soep en met flink veel peper wordt hij lekker pittig.

Ik heb gekozen voor een beetje een gemakzuchtige aanpak en de aardappels gepoft in de magnetron. Tegenwoordig kun je deze ook in een zak kopen (koeling AH) en met zak en al in de magnetron poffen.

Noot: De volgende keer laat ik die aardappels toch achterwege. De soep is net zo lekker met een stuk vers brood. De combinatie van aardappel met geitenkaas is toch een beetje weeïg.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 1 uur | recept voor 4 personen |
• 2 kg rijpe tomaten • 1 bol knoflook • 2 rode uien • takjes tijm • peper en zout • 2 el extra vierge olijfolie • 1 el (lichtbruine basterd)suiker • 2-4 groentebouillonblokjes • 100 ml (light) room • paar druppels Worchestershiresaus (optioneel)
voor de aardappels: • 4 grote aardappels • 1 ei • 2 el crème fraîche • 150 g geitenkaas • bieslook (optioneel)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190°C. Halveer de tomaten en leg ze in een grote braadslee of op een bakplaat. Pel de uien en snijd in kwarten en halveer de bol knoflook horizontaal. Leg ze samen met wat takjes tijm tussen de tomaten. Bestrooi met de suiker, zout en peper. Sprenkel olijfolie over de tomaten en rooster ze 50 minuten in de oven.

Pof ondertussen de aardappels in de magnetron. Prik de aardappels in met een vork en leg ze in een afgedekte schaal. Verwarm ze 15 minuten op 750 w. Laat ze daarna een paar minuten nagaren in een schone theedoek. Je kunt de aardappels ook in de oven poffen, maar dat kost minimaal een 1 – 1 1/2 uur.

Halveer de aardappels en schep de binnenkant er voorzichtig uit. Meng de aardappel met het ei, de geitenkaas en crème fraîche. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat bieslook. Schep het mengsel terug in de schil en bak de aardappels 15-20 minuten in de oven tot ze beginnen te kleuren.

Haal de knoflook en tijm tussen de tomaten uit. Druk de knoflookpuree (met de achterkant van een lepel) uit de schilletjes. Voeg de knoflookpuree bij de tomaten en de ui. Pureer tot een gladde puree. Doe de soep in een pan. Verdun de soep eventueel met 250 ml water. Voeg naar smaak bouillonblokjes, Worschestershiresaus en extra peper toe. Schenk tot slot de room door de soep. Warm de soep goed door. Serveer de soep met de gepofte aardappel.

Gebaseerd op een recept van Sophie Dahl

One Comment

  1. Heerlijk! Volle tomatensmaak met wat extra’s. Ik heb gedroogde tijm gebruikt bij gebrek aan verse en gewoon alles door de passe vite gedaan. Een blijvertje!