Venkel-tomaatgratin

Bijgerechten 2 comments

Gister was de UIT-markt op de Vismarkt in Groningen. De UIT-markt biedt een vooruitblik op het nieuwe culturele seizoen in stad en provincie Groningen. Wie houdt er nou niet van Ernst en Bobbie (en de rest)? Gelukkig waren er ook optredens van Galili Dance, Zucco 103 en Pete Philly and Perquisite.Ten Broeke en Wattez Catering mocht vanuit twee tenten een deel van de horeca voor haar rekening nemen. Tapas en noodles stonden er op het menu. Ik heb natuurlijk weer aangeboden om te helpen. Dus gister 15 kilo kipfilet gesneden, 200 gehaktballetjes gedraaid, 10 komkommers gesneden en ontelbaar veel garnalen gefrituurd. Al met al was het een leuke dag met live muziek en bonte verzameling aan mensen. En nu vandaag weer fijn een dagje ‘computeren’ op kantoor.


Ingrediënten:
| bereidingstijd 1 uur | 2 personen |
• 1 el olijfolie • 2 grote venkelknollen, in plakken (topjes bewaren) • 1 teentje knoflook, gesnipperd • 1 blikje tomatenblokjes • 40 g broodkruimels • 25 g Parmezaanse kaas, geraspt • rasp van 1/2 citroen • venkeltopjes • klein handje olijven

Bereiding:

Verwarm in een koekenpan met deksel 1 el olijfolie. Smoor de venkelplakken 10 minuten met de deksel op de pan. Schep af en toe voorzichtig om. Voeg de knoflook toe en smoor nog 10-20 minuten.

Verwarm de oven tot 225°C.Voeg de tomatenblokjes toe en laat 15 minuten pruttelen zonder deksel, totdat de tomatensaus iets is ingedikt en de venkel gaar is. Breng op smaak met een klein beetje zout. Doe de venkel in een ovenschaal.

Doe het brood, Parmezaanse kaas, citroenrasp en venkeltopjes in een keukenmachine/staafmixer en hak alles tot het kruimig is. Voeg dan de olijven toe en pulseer een paar keer tot de olijven in stukjes zijn. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper. Strooi het kruim over de venkel en zet 15 minuten in de oven tot het kruim goudbruin en knapperig is.

2 Comments

  1. Hè, zonder t te weten heb ik dus op de uitmarkt welgeteld 1 van de 200 gehaktballen en 1 van die ontelbare garnalen mogen proeven (van iemand anders gepikt eigenlijk).
    🙂
    Heerlijk! Helaas niet wat meer genomen…maar voor herhaling vatbaar!

  2. Grappig. Zo zie je maar dat je nooit weet waar je gehaktballen terecht komen! Aanstaande donderdag weer Restaurant Oude Kijk. Dus dan mag ik weer aan de bak.