Spaanse vissoep met chorizo

15 - 30 minuten, Soep 2 comments

Het fileren van vis is een eitje met het juiste mes en een goed instructiefilmpje. Tot nu toe heb ik steeds filets gesneden mèt het vel er nog aan. Deze keer had ik dorade gekocht op de markt en wilde ik hem zelf fileren voor in deze vissoep. Alleen moest nu ook het vel van de filets. Dat had ik helaas nog niet in een filmpje gezien. Dus hoe doe je dat? Ik twijfelde of ik eerst de filets los moest snijden en daarna ontvellen of precies andersom.

Ik ben maar begonnen bij het lossnijden van de filets en daarna ontvellen. Na heel zorgvuldig werken is het me uiteindelijk gelukt, maar het moet vast sneller kunnen. Volgende keer toch maar even zoeken naar duidelijke instructies. Of toch een keer een vis-fileer-workshop volgen misschien?

Een jaar geleden: Snoekbaars met tomaat, kappertjes en olijven
Twee jaar geleden: Noedels met garnalen met pindadressing
Drie jaar geleden: BramentaartIngrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | recept voor 4 personen |
• 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes • 1 Spaanse peper, zaden verwijderd in ringetjes • 1 bosje basilicum, steeltjes fijngesneden • 200 g chorizo, in plakjes
• 250 ml witte wijn • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g) • 1 blik kikkererwten, uitgelekt • handje basmatirijst • 400 g gemengde stevige vis, in stukken • 150 g grote garnalen (diepvries) • zout en peper • 1 citroen in partjes
voor de pangrattato: • 3 el olijfolie • 2 handjes broodkruim • 1 bosje bladpeterselie, grofgehakt • rasp van 1 citroen

Bereiding:

Fruit de knoflook, Spaanse peper, de steeltjes van de basilicum en de plakjes chorizo een paar minuten. Als de chorizo een beetje bruin begint te worden voeg dan de witte wijn, gepelde tomaten, kikkererwten en de rijst toe. Schenk 1 blik water bij de soep. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.

Zet ondertussen een koekenpan op het vuur om de pangrattato te maken. Verwarm de olijfolie 1 minuut. Bak vervolgens het broodkruim, peterselie en citroenrasp een paar minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Druk de tomaten een beetje stuk met de achterkant van een houten lepel. Schenk eventueel nog wat water bij de soep. Voeg de vis en de garnalen toe en kook de soep nog 5 minuten tot de vis gaar is. Breng de soep op smaak met zout en peper. Roer tot slot de basilicumblaadjes erdoor. Schep de soep in kommen en schep er een flinke lepel pangratto over. Serveer met een partje citroen om over de soep uit te knijpen.

Gebaseerd op een recept van Delicious.

2 Comments

  1. Sebastian Davidson

    Dit was een hele fijne Maaike! Gaat de boeken in! 😉 Thanks!

  2. Graag gedaan!