Snoekbaars met tomaat, kappertjes en olijven

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vis 1 comment

Een paar weken geleden heb ik van het vriendje van mijn collega een kilo snoekbaarsfilet gekocht. Deze vangt hij zelf (legaal) in de buurt van Heeg. Het waren vier mooie grote filets, goed schoongemaakt en reeds ingevroren.

snoekbaars_tomaat

Snoekbaars is een zoetwatervis die van oorsprong uit Oost- en Midden Europa komt. In de 19de eeuw is de vis uitgezet in de Benelux. Snoekbaarzen hebben een hekel aan fel licht en bevinden zich overdag meestal in diep of schaduwrijk water. ‘s Nachts gaan ze op jacht naar prooien (langwerpige vissen).

Snoekbaars kun je op veel manieren bereiden. Bijvoorbeeld gestoomd met shiitake en boksoi (recept volgt binnenkort), maar ook op een meer Mediterrane wijze is de vis heel smakelijk. Je kunt ook andere vissoorten gebruiken voor dit recept.

Twee jaar geleden: Chili-chicken salad


Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | 2 personen |
• 1 snoekbaarsfilet (groot genoeg voor 2 personen) • eventueel bloem • klontje boter • 1 bakje cherrytomaatjes, in vieren • 2 teentjes knoflook, fijngesneden • 1 el kappertjes • handje zwarte olijven, in stukjes • peper en zout • eventueel verse peterselie en balsamicoazijn • verse tagliatelle

Bereiding:

Breng een pan water aan de kook voor de tagliatelle. Halveer de snoekbaarsfilet, zodat je twee porties hebt. Haal eventueel de velkant door een beetje bloem en klop de bloem af. Verhit in een koekenpan een klontje boter. Bak de snoekbaars in een paar minuten aan elke kant lichtbruin en gaar. Leg op een bord en dek goed af.

Kook de tagliatelle. Doe de cherrytomaatjes, knoflook, kappertjes en olijven in de koekenpan waarin je net de vis gebakken hebt. Roerbak een aantal minuten. Breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel een klein beetje kookwater van de tagliatelle toe om er meer een saus van te maken. Een klein beetje balsamicoazijn en wat verse peterselie door de saus maakt het extra lekker.

Leg de tagliatelle op een bord. Schep er een beetje van de tomatensaus over. Leg een stuk snoekbaars op de tagliatelle en schep nog een beetje saus over de snoekbaars.