De moederschip tomatensalade

15 - 30 minuten, Hapjes, Salades, Vegetarisch 4 comments

Deze rare naam voor een tomatensalade heb ik niet zelf verzonnen. De naam is afkomstig van Jamie Oliver, die dit een ‘fantastische’ tomatensalade vindt. Ik moet toegeven dat ik het daar wel mee eens ben. Jamie geeft het advies om verschillende soorten, liefst lokaal gekweekte tomaten te gebruiken. Dit zorgt voor een mooie salade met wat variatie in smaak en textuur.

Dus ik op zoek naar verschillende soorten tomaten. Mijn kansen achtte ik het grootst bij de biologische groentekraam op de markt. En warempel ze verkochten inderdaad ‘wilde tomaten’. Waarom heten deze tomaten ‘wild’, terwijl ze toch (in kassen) gekweekt worden? Ik vermoed dat het gaat om wilde rassen uit Zuid-Amerika, die niet gecultiveerd zijn. Gecultiveerde tomatenrassen zijn veredeld tot de grote, rode, ronde tomaten, die wij in Nederland goed kennen. Terwijl tomaten van oorsprong in allerlei kleuren en maten voorkomen.

Schrik niet van de grote hoeveelheden zout in dit recept. Het zout wordt gebruikt om het vocht uit de tomaten te trekken. Zo krijgen de tomaten meer smaak. Het meeste zout loopt weg samen met het vocht. Hussel de tomaten een paar keer goed om, dan lukt dit het best.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten + 15 minuten wachten | recept voor 4 personen |
• 1 kg rijpe gemengde tomaten • zeezout en peper • snuf oregano • 1 teentje knoflook, geraspt • 1 rode peper, zaden verwijderd en in stukjes • olijfolie • balsamicoazijn • 2 bollen buffelmozzarella • basilicumblaadjes

Bereiding:

Snijd de tomaten in stukken. Doe de tomaten in een vergiet en bestrooi ze met ruim zeezout. Hussel de tomaten en bestrooi met nog meer zeezout. Laat de tomaten 15 minuten uitlekken.

Doe de tomaten in een kom en bestrooi met wat zwarte peper en een flinke snuf oregano. Maak een dressing van 1 1/2 el azijn en 4 1/2 el olijfolie, de knoflook en rode peper.

Meng de tomaten met de dressing. Verdeel de tomaten over 4 bordjes. Scheur de bollen mozzarella in grove stukken en verdeel over de bordjes met tomatensalade. Schep nog wat achtergebleven dressing over de mozzarella. Bestrooi met wat blaadjes basilicum. Lekker met knapperig brood.

Recept uit ‘Thuis met Jamie’

4 Comments

  1. Blijft een mooie combinatie, mozzarella en tomaat. Ga deze variant zeker een keer proberen 🙂

  2. Pingback: De moederschip tomatensalade : Utaste Wine & Food

  3. echt heel erg lekker, fris en pittig!

  4. Heerlijk die kleuren! Lekker zomers, en het smaakt zo extra fris met de basilicum.