Macaroni met kip in rozijnen-wijnsaus

30 - 60 minuten, Vlees 2 comments

Dit recept komt uit een oud kookboek van Honig. Ik kan niet meer achterhalen welk kookboek het is. We hebben het jaren geleden uit elkaar gehaald (voordat dat het uit zichzelf uit elkaar viel) en de lekkerste recepten bewaard. Het boekje bevatte allerlei recepten met elleboogjes macaroni. Ik denk dat het een boek uit eind jaren 70, begin 80 is vanwege de ‘bistro-stijl’ recepten. Het is ook uit de tijd dat vet nog niet ongezond was. Het oorspronkelijke recept gaat uit van 100 g boter om de kip in te bakken. Dat zouden we tegenwoordig niet meer aandurven.

Dit is een van de gerechten uit mijn jeugd die ik altijd lekker vond. Behalve als er één van onze eigen kippen in was verwerkt, dan vond ik het zielig voor de kip. Tegenwoordig maak ik dit met biologische kip van de slager, dan heeft hij ook gescharreld, maar heb ik er geen persoonlijke band mee. Dat eet toch makkelijker.

Een jaar geleden: Hartige taart met artisjok, paprika en fêta
Twee jaar geleden: Zalm met limoenboter
Drie jaar geleden: Poon met tomaat en artisjok
Vier jaar geleden: Pasta carbonara


Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 minuten | recept voor 4 personen |
• 400 g macaroni • 1 flinke biologische kip of 8 kippenpootjes • 100 g mager rookspek • zout en peper • snufje tijm • 3 el bloem • klont boter • 2 flinke uien, gesnipperd • 150 g blauwe rozijnen • 1 teentje knoflook • 1/2 l bouillon (of water + 1 bouillonblokje) • 2 glazen rode wijn • 1 dl room • Allesbinder of maïzena

Bereiding:

Snijd de kip aan stukken en wentel deze door een mengsel van bloem, zout en peper en een snufje tijm. Braad de kipdelen rondom bruin in de boter, samen met het in dubbelsteentjes gesneden spek. Neem het vlees uit de pan

Fruit vervolgens de grof gesneden uien tot ze glazig en goudgeel zijn. Voeg het uitgeperste teentje knoflook toe en blus af met de bouillon. Giet de wijn erbij, leg de stukken kip er weer in en laat ze samen met de rozijnen in een half uurtje gaar stoven op een laag pitje.

Kook ondertussen de macaroni volgens de aanwezingen op het pak. Neem na de stooftijd de kip uit de pan en leg de stukken of pootjes op een goed voorverwarmde schaal. Maak de saus af met de room en bind met wat Allesbinder of aangelengde maïzena. Breng de saus eventueel verder op smaak met wat zout en versgemalen peper. Giet de saus over de kip en serveer de macaroni er apart bij, omgeschud met een klontje boter en peper.

2 Comments

  1. Maaike, dubbel- of dobbelsteentjes gesneden spek en gerookt of niet gerook?
    Het lijkt mij in ieder geval heel lekker!

  2. sorry maaike,ik had niet goed gekeken; je had het wel genoemd mager rookspek dus!Ik ga het beslist een keer maken. x