Poon met tomaat en artisjok

Hoofdgerechten, Vis 3 comments

Ik probeer echt mijn best te doen om ‘goede’ vis te kopen, maar het is zo moeilijk om dat te doen. Het gaat om zoveel soorten vis en sommige vangstgebieden zijn wel OK en andere niet. Eigenlijk wilde ik dit recept met heilbot maken. Braaf op gezocht op www.goedevis.nl of dat mag. Conclusie: heilbot mag, maar alleen als hij gevangen is in het Noordoostelijk deel van de Stille Oceaan. Kweek mag ook als B-keuze. Wat absoluut niet mag is Atlantische of Groenlandse heilbot. Braaf dit allemaal onthouden en naar de viswinkel gelopen. Daar aangekomen blijkt de heilbot te zijn uitverkocht. Tja en wat moet je dan? Bij elke soort vis staat wel netjes aangegeven uit welk vangstgebied de vis komt, maar de visboer heeft daar niet bij aangeven wat mag en wat niet.

Hij gaat natuurlijk niet toegeven dat hij niet-duurzame vis in zijn winkel heeft liggen. Dus die verantwoordelijkheid ligt blijkbaar bij de consument. Ik blijf het toch vreemd vinden. Je kunt toch niet verwachten dat consumenten altijd maar weten wat verantwoord is en wat niet? Ik kan de vis toch niet op zijn blauwe ogen vetrouwen dat hij duurzaam gevangen is? Uiteindelijk heb gekozen voor poon uit de Noordzee. Dat was prima, aldus de vrouw van de viswinkel. Nu zie ik echter dat ook poon een kenmerk ‘oranje’=’tweede keuze’ mee krijgt. Beetje jammer. Volgende keer neem ik gewoon de VisWijzer mee en probeer iets te vinden wat wel mag.

Het was wel een lekker visje. Dat is ook belangrijk! Eigenlijk kun je bijna elke (witte) vis gebruiken voor dit recept.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 25 minuten | 1 persoon |
• 1 rode poon • 1 el olijfolie (achterwege laten als je artisjok op olie gebruikt) • 3 dunne plakjes citroen of limoen • 2 artisjokharten, in vieren • 6 cherrytomaten of 1 Tasty Tom, gehalveerd of in achten • peper en zout • eventueel 1 el verse gensnipperde basilicum of peterselie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de poon op een stuk aluminiumfolie of bakpapier (groot genoeg om de vis in te pakken). Druppel wat olijfolie langs de poon als je artisjok uit blik gebruikt. Bestrooi de vis met peper en zout. Leg de plakjes citroen op de vis en verdeel de tomaat en artisjok rondom. Bestrooi eventueel met basilicum of peterselie.

Vouw de folie dicht zodat je een dicht pakketje hebt. Leg de vis ongeveer 25 minuten in de oven tot hij gaar is. Het kan geen kwaad om na 20 minuten even te controleren of de vis al gaar is. Het is ook zonde al hij té gaar wordt.

Geïnspireerd op recept van BBC GoodFood

3 Comments

 1. Erg lekker!

  Gisteren gegeten met limoen en peterselie.
  Gegeten in combinatie met
  http://www.venkel.nl/nl/1593-Recept.html&recept=38

  Aanrader 🙂

 2. Klinkt goed! Ik vind venkel erg lekker. Ook simpel gegrild in de grillpan met wat citroensap en olijfolie.

 3. Pingback: Poon met tomaat en artisjok & Cave d'Ingersheim Riesling : Utaste Wine & Food