Marokkaanse gehaktspiezen

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees 3 comments

Het is deze week gelukkig weer wat minder warm. Voor de mensen die moeten werken is dat toch wel verademing. Nu schijnt airco het probleem van oververhitte kantoren op te kunnen lossen, toch merk ik daar in ons kantoorpand weinig van. Je voelt de zon op de ramen branden, terwijl je zelf in de koude lucht zit. Heel onaangenaam. Ik zet toch liever gewoon een raam open.

marokkaanse_gehaktspiezen

Met een uitgekiend koelingsbeleid (‘s ochtends de ramen tegen elkaar open en ‘s middags de zonwering naar beneden) is het met 25°C nog wel uit te houden tot half zes. Maar boven de 25°C begin je om een uur of drie te verzuchten ‘pff, wat is het warm’ en om vier uur kun je aan niks anders denken dan een verkoelend witbiertje op het terras. Ok, ik moet één ding toegeven. Temperaturen boven de 25°C bieden ook voor werkende mensen voordelen. Je kunt ‘s avonds wel heerlijk lang buiten zitten.

Een jaar geleden: Hangop met frambozen
Twee jaar geleden: Salade met fêta, proscuitto en perzik


Met deze Marokkaanse gehaktspiezen kun je alle kanten op. Als het droog blijft, gooi je ze op de barbecue en zo niet, dan biedt de oven uitkomst.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 4 personen |
• 1 ui, fijngesnipperd • 1 teen knoflook, fijngehakt • 500 g rundergehakt • 1 el peterselie, fijngehakt • 2 el koriander, fijngehakt • versgemalen zwarte peper • 1 tl paprikapoeder • 1/2 tl komijn • 1 mespunt kaneel • 1 el bloem • 3 el olie • zout • 8 satéstokjes

Bereiding:

Meng het gehakt met de ui, knoflook, peterselie, koriander, peper, paprikapoeder, komijn, kaneel, 2 el olie en wat zout. Kneed alles door tot de kruiden goed met het gehakt gemengd zijn. Vorm van het gehakt 16 dunne worstjes* met een lengte van 5-6 centimeter. Rijg aan elk satéstokje twee worstjes. Leg ze even afgedekt in de koelkast om een beetje op te stijven.

Verwarm de barbecue en grill de spiesjes in ongeveer 10 minuten gaar. Je kunt deze spiesjes ook in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 250°C. Leg de spiesjes op een ingevet rooster en grill ze in 10 minuten gaar. Keer halverwege. Leg er wel een bakplaat met folie onder om het vet op te vangen. Lekker met yoghurt-knoflooksaus, brood en bijvoorbeeld een Griekse salade.

*Om het gehakt in 16 ongeveer even grote stukjes te verdelen doe ik het volgende. Druk het gehakt plat op de bodem van de kom. Zodat je een mooie, aan de bovenkant platte cirkel hebt. Verdeel deze cirkel met een mes in vier kwarten. Haal een kwart uit de kom en rol uit tot een soort worst. Snijd de worst in vieren en maak er tot slot vier kleine dunne worstjes van.

Het vlees-variatieboek van AH