Champignons met gorgonzola en zongedroogde tomaat

15 - 30 minuten, Hapjes, Vegetarisch Comments are Disabled

Sommige gerechten ontstaan zomaar. Eigenlijk is het meer toeval dan bewuste opzet. Soms zit er dan iets tussen wat tegenvalt, maar dit gerecht was echt een toevalstreffer. Twee weken geleden kreeg ik door het lezen van VK-magazine zin in champignons uit de oven. Dit komt eigenlijk voort uit mijn zuurdesembroodbakverslaving (3x woordwaarde) van dit moment. Ik word vooral getriggerd door allerlei gerechten om op het brood te smeren, om het brood in te dopen of om brood bij te eten. En wat is er nou lekkerder dan een stuk brood door een schaal halen waarin champignons met knoflook en roomboter zijn gebakken. Ik kan weinig anders bedenken.

Op zondag werd ik echter afgeleid door allerlei restjes in mijn koelkast: een stukje gorgonzola, een paar zongedroogde tomaten en een restje crème fraiche. Met wat knoflook en Parmezaanse kaas leverde dit uitermate smakelijk champignons op. Zo lekker, dat ik ze dit weekend al weer heb gemaakt en dat komt niet zo heel vaak voor.

Een jaar geleden: Prosciutto en taleggio pizza
Twee jaar geleden: Salade Niçoise
Drie jaar geleden: Quinoa rijst pilaf met geroosterde tomaat, dille en halloumiIngrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten |
• bak grote champignons (400-500 g) • 70 g gorgonzola • 5-6 zongedroogde tomaten op olie • 2 teentjes knoflook • 1 volle el crème fraîche • peper
• geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de champignons schoon (met een borsteltje of vochtig keukenpapiertje) en snijd het steeltje eruit. Hierdoor wordt de champignon iets hol en kun je hem vullen.

Doe de gorgonzola met de tomaat en knoflook in het hakbakje van de keukenmachine of staafmixer. Hak tot een smeuïg mengsel. Voeg tot slot crème fraîche en peper naar smaak toe en hak nog kort.

Vul de champignons met het mengsel. Zet de champignons in een ovenschaal en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas. Eventueel kun je steeltjes is blokjes snijden en in een hoekje van de ovenschaal leggen. Bestrooi de steeltjes met wat peper en zout. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven tot de champignons goudbruin en gaar zijn. Serveer met lekker vers brood en vergeet niet het brood door de ovenschaal te halen en daarmee de sappen op te deppen.

Comments are closed.