Quinoa rijst pilaf met geroosterde tomaat, dille en halloumi

Hoofdgerechten, Vegetarisch 2 comments

Ik heb al een paar maanden een half zakje quinoa in de kast staan. Dit halve zakje is overgebleven van deze salade van quinoa, geroosterde paprika en pijnboompitten. Voor dat ik dat recept las, wist ik niet wat quinoa was. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Wel vreemd eigenlijk, want quinoa (ganzenvoetzaden) wordt al duizenden jaren gebruikt in de Andes. Quinoa was een basisvoedsel van de Inca’s; alleen de aardappel was belangrijker (aldus Harold McGee). Quinoa heeft een wat nootachtige smaak, is zeer voedzaam en is te vinden in natuurvoedingswinkels.

quinoa_pilaf

Het halve zakje stond dus al maanden onaangeroerd in de kast. Niet omdat ik quinoa niet lekker vind, maar eigenlijk meer omdat ik vergeten was dat het er nog stond. Dingen willen nog wel eens verdwijnen in mijn uitpuilende voorraadkast. Door het recept van de quinoa rijst pilaf dat ik vandaag tegenkwam, dacht ik er ineens weer aan. Ook kwam ik tot de volgende constatering: een uitpuilende voorraadkast heeft ook voordelen. Ik vond er ook nog basmatirijst, komijnzaadjes, knoflook, ui, bouillonblokjes en pijnboompitten.

In het recept wordt gesuggereerd om de pilaf met witte vis te serveren. Dit combineert goed met de dille in het recept. Maandag had ik echter al zalm op het menu en gister garnalenkroketten, dus tijd voor iets anders dan vis. Ik heb gekozen voor gegrilde halloumi. De zoute smaak van deze kaas combineert heel goed met de frisse smaak van de pilaf.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 4 personen |
• 250 cherrytomaten, gehalveerd • 4 el olijfolie • 1 ui, dungesneden • 3 bleekselderijstengels, dungesneden • 1/2 tl komijnzaadjes • 2 teentjes knoflook, fijngesneden • 140 g quinoa • 100 g basmatirijst (bruin of wit) • 500 ml groentebouillon (of 500 ml water en 1 bouillonblokje) • 1 bosje dille, fijngesneden • 35 g pijnboompitten, geroosterd • peper en zout • 300 g halloumi, in plakjes van 1/2 tot 1 cm dikte

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de tomaten in een braadslee of op bakplaat met de snijkant naar boven. Bestrooi de tomaatjes met wat zout en peper en sprenkel er 2 el olijfolie over. Rooster de tomaten 15 minuten in de oven. Haal uit de oven en zet tot gebruik weg.

Verwarm 2 el olijfolie in een grote pan. Fruit de ui, bleekselderij, knoflook en komijnzaadjes gedurende 10 minuten. Voeg de quinoa, rijst, dille en de bouillon (of water + bouillonblokje) toe. Breng het geheel aan de kook, leg een deksel op de pan en laat ongeveer 15-25 minuten pruttelen totdat de rijst gaar is. – Proef na 15 minuten even om te kijken of de rijst gaar is. Waarschijnlijk heb je 25 minuten nodig. Als de pilaf te droog wordt, kun je nog een klein scheutje extra water toevoegen. –

Rooster ondertussen de plakjes halloumi in een grillpan of koekenpan, totdat ze aan beide kanten bruin zijn. Schep de tomaten en pijnboompitten voorzichtig door de pilaf en serveer met de geroosterde plakjes halloumi.

P.S. Ik heb nog een restje pilaf over. Morgen ga ik dat koud oppeuzelen als lunchsalade. Misschien dat ik er nog wat blokjes fêta aan toevoeg.

Gebaseerd op een recept van BBC Good Food

2 Comments

  1. hoi maaike, net je recept gemaakt. Lekker recept! Wel met gestoomde kabeljauw.

  2. Dag Maaike, Dit was de eerste keer dat ik Quinoa maakte, en is prima gelukt. Omdat ik het al in huis had, hebben wij er reepjes varkensvlees en gebakken div. champignons in een licht roomsausje erbij gegeten. Zeker de verschillende paddestoelen en de noten smaakten heerlijk bij elkaar. Heb nog wat over en ga het vandaag met heerlijk gebakken halloumi eten.
    Bedankt voor je recept.