Prosciutto en taleggio pizza

30 - 60 minuten, Hartige taart Comments are Disabled

Jamie Oliver is er mee begonnen. Hij gebruikt in zijn gerechten ‘prosciutto’. Prosciutto is het Italiaanse woord voor ham en komt van het Latijnse woord perexsuctum (‘gedroogd’). In het begin had ik geen idee wat voor soort ham prosciutto precies is. En toen ik bij de delicatessenzaak om prosciutto vroeg, kon ik kiezen uit Parmaham of Serrano (wat Spaanse ham is).

Ondertussen is het behoorlijk ingeburgerd dat we geen Parmaham zeggen, maar ‘prosciutto’. Zo’n Italiaans woord geeft er blijkbaar nog meer smaak aan. Parmaham is een beschermde naam. Alleen ham die aan bepaalde voorwaarden voldoet mag zo heten. Het woord proscuitto geeft misschien wat rek, zo kun je ook andere gedroogde Italiaanse ham gebruiken, die niet aan dit keurmerk voldoet.

Sinds ik een oventhermometer gebruik, worden mijn pizza’s een stuk knapperiger. De truc is ook om ze in te smeren met een beetje olijfolie. Zo wordt het deeg krokanter en mooier goudbruin. De knoflookolie is heerlijk en ga ik ook voor andere pizza’s gebruiken.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 4 personen |
• 1 pakje pizzadeeg (La tua farina, o.a. AH) • olijfolie • 12 plakken prosciutto • 250 g cherrytomaatjes, gehalveerd • 2 takjes rozemarijn, fijngehakt • 150 g taleggio, in plakjes • 75 g rucola • 2 el balsamicoazijn
knoflookolie: • 80 ml olijfolie • 2 tenen knoflook

Bereiding:

Verwarm de oven en pizzasteen voor op 220°. Als je geen pizzasteen gebruikt, dan kun je de bakblikken 5-10 minuten voorverwarmen Maak het deeg zoals aangegeven op de verpakking.

Pers de tenen knoflook uit of wrijf ze fijn in een vijzel. Meng de knoflook goed met de olijfolie.

Verdeel het deeg in tweeën of vieren (afhankelijk of je twee plaatpizza’s maakt of vier ronde pizza’s). Rol het deeg dun uit. Pizzasteen: Bestrijk het deeg aan de bovenkant met knoflookolie en beleg de pizza met prosciutto, taleggio en cherrytomaatjes. Bestrooi met wat rozemarijn en verse peper. Leg de pizza met een pizzaschep op de hete steen en bak de pizza 15-20 minuten.
Bakblik: Bestrijk het bakblik met olie. Leg het deeg op het bakblik en bestrijk de bovenkant van het deeg met knoflookolie. Beleg de pizza met prosciutto, taleggio en cherrytomaatjes. Bestrooi met wat rozemarijn en verse peper. Bak de pizza 20 minuten.

Haal de pizza uit de oven en beleg met rucola. Besprenkel met een klein beetje balsamico.

Gebaseerd op een recept uit Donna Hay Magazine

Comments are closed.