Salade van pompoen en linzen met soja-balsamicodressing

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Salades, Vegetarisch 1 comment
De afgelopen weken was ik zo druk met mijn werk dat dat ten koste ging van mijn inspiratie om te koken. Nou ja, meestal heb ik wel avondeten gekookt, maar ben ik niet op zoek gegaan naar nieuwe gerechten en uitdagingen. Ik heb het gehouden bij oude vertrouwde gerechten waar ik niet over na hoef te denken. Gelukkig begint het er op te lijken dat de drukte iets afneemt, dus wie weet komt mijn inspiratie ook weer terug.

Dit is een recept dat ik tegenkwam bij BBC Good Food. Een aparte combinatie van Mediterrane en Oosterse smaken. Afhankelijk van wat je erbij eet, is dit gerecht voor 2 tot 4 personen. Ik moet eerlijk opbiechten dat ik de hele schaal in mijn eentje heb opgegeten 🙂 . Na twee happen (en na de foto) vond ik toch nog wat ontbreken en heb ik wat geitenkaas over de salade verkruimeld. Fêta is denk ik nog een betere optie. Verder een goede combi als je net als ik van pompoen, linzen en sojasaus houdt.

Een jaar geleden: Pasta met spek, kaas en walnoten
Twee jaar geleden: Pittige garnalen-krabquiche
Drie jaar geleden: Tosti’s met chorizo en roomkaas


Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten | 2-4 personen |
• 1 pompoen (butternut of bijv. een van de AH à 1,5 kg) • 100 g Le Puy-linzen • zakje rucola • 1 tl sesamzaad, geroosterd • 3-6 lente-uitjes, in ringetjes • eventueel fêta of geitenkaas
voor de dressing: • 5 el olijfolie • 2-3 el balsamico azijn • 1 el sojasaus • 1 snuf chillivlokken • 1 teen knoflook, fijngesneden • eventueel 1 tl honing (afhankelijk van hoe zoet je balsamico azijn is)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pompoen (dit gaat soms goed met een dunschiller), verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Leg de blokjes pompoen op een bakblik of in een ruime braadslee en besprenkel met 1 el olijfolie.

Hussel de blokjes even om met je vingers zodat de olie zich verdeelt. Rooster de pompoen 20 minuten of tot de pompoen gaar is. Haal de pompoen uit de oven en laat een paar minuten afkoelen.

Kook ondertussen de linzen in ongeveer 15 minuten beetgaar. Giet de linzen af en laat een paar minuten afkoelen. Meng de ingrediënten voor dressing.

Doe de rucola in een ruime schaal. Verdeel de linzen en de pompoen erover. Giet de dressing over de salade. Schep de salade voorzichtig om en bestrooi met de sesamzaadjes en de lente-ui. Voeg eventueel wat blokjes fête of verkruimelde geitenkaas toe.

Geïnspireerd op een recept van BBC GoodFood

One Comment

  1. Als ik nog ergens fatsoenlijke pompoen kan vinden… ga ik dit maken 🙂 lijkt me yummieyummie!