Linguine met garnalen en tomaat

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vis 6 comments

Het jamverhaal krijgt nog een klein staartje. Van de vier potten hadden we al één pot binnen twee dagen opgegeten. Een iets grotere voorraad aanleggen, vond ik daarom een goed plan. Terug op de markt zag ik de morellen niet staan, maar er bleek toch nog een doosje ergens onder de toonbank te vinden te zijn. De jongen van de markt vond het zo leuk dat ik zelf jam maakte dat ik 3,5 kilo morellen mee kreeg voor een mooi prijsje. Toen heb ik hem een potje jam beloofd.

Nu had ik thuis wel een heel aantal weckpotten, maar geen jampotten. Weckpotten zijn ook geschikt voor jam, maar iets minder geschikt om aan iedereen cadeau te geven. Daarom ben ik op zoek gegaan naar nieuwe, lege jampotten. Blijkbaar is zelf jam maken ontzettend ouderwets. Ik ben alle denkbare winkels (7 stuks) langs gefietst, maar nergens kon ik jampotten vinden. Ja, wel gevuld met jam voor € 1,25 maar niet leeg. Uiteindelijk hadden ze wel potten bij de Welkoop, alleen waren die uitverkocht. In Duitse en Franse supermarkten zijn lege potten makkelijk te verkrijgen. In Nederland krijg ik de tip om iedereen in mijn omgeving te vragen om gebruikte jampotten te sparen. Is dat Hollandse zuinigheid? 🙂

Na het ontpitten van 3,5 kilo morellen is deze snelle pasta wel een uitkomst. Het klontje boter zorgt voor een iets vollere saus. Waarschijnlijk hoef je geen zout toe te voegen aan de saus, want de garnalen geven meestal al behoorlijk wat zout af. In plaats van verse tomaten kun je ook tomatenblokjes uit blik gebruiken. Maar verse tomaten gebruiken in de zomer is toch wel erg lekker.

P.S. de jongen van de markt vond mij een schat! (wat een potje jam al niet kan doen)

Een jaar geleden: Thaise salade met rundvlees
Twee jaar geleden: Bij-elkaar-geraapt-eenpansgerecht
Drie jaar geleden: Indische kip/tofu met rijst en boontjesIngrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | 2 personen |
• 200-250 g linguine • 250 g grote garnalen (diepvries) • 6 rijpe tomaten (Tasty Tom), in blokjes • 2 tenen knoflook, fijngesneden • snuf chilipeper • klontje boter • 1 el olijfolie • 2 el wodka • 10 blaadjes basilicum, in reepjes • versgemalen peper

Bereiding:

Breng water voor de pasta aan de kook. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar.

Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Voeg de knoflook toe en fruit 2 minuten. Laat de knoflook niet bruin worden. Voeg de garnalen met een snuf chilivlokken toe en bak een aantal minuten.

Doe de tomatenblokjes erbij en warm even goed door. Voeg de wodka en een klontje boter toe. Proef de saus en breng eventueel nog extra op smaak met wat versgemalen peper en zout. Roer tot slot de basilicum er door.

Meng de linguine door de saus en serveer.

6 Comments

 1. Leuk dat je zelf jam maakt. Ik heb laatst ook kersenjam gemaakt, maar niet van morellen helaas. Ik heb het recept gevolgd van David Lebovitz, met citroensap. Zo veel lekkerder dan gekochte jam! Ik zal er nog over bloggen. Ik heb potjes gekocht bij Dille en Kamille. Je kunt daar zelfs de dekseltjes los kopen. Ik weet niet of Groningen ook een filiaal heeft, dan kun je daar eens kijken. En ik heb ook wel eens potjes gezien bij Blokker. Succes!

 2. Linguine, jum! Ziet er erg lekker uit. En wat een leuk verhaal van die morellenjam. Heb je toch mooi een goede daad verricht. Ik heb de jampotjes ook zien staan bij de Blokker, goed verstopt weliswaar, maar ze stonden er. Al gebruik ik zelf ook altijd oude jampotten :).

 3. Hoi Maaike, ik ben wanhopig op zoek naar morellen en woon niet te ver van Groningen vandaan. Kun jij mij misschien verder helpen. p.s. jampotjes kun je ook goed aanschaffen via de site Brouwmarkt.

 4. @Claudia: Helaas hebben wij in Groningen geen Dille & Kamille. Ze hebben daar inderdaad mooie weckpotten en jampotten. Misschien moet Dille & Kamille maar eens naar Groningen komen…

  @Lisa: De Blokker in Groningen had ze helaas niet, maar jampotten sparen is inderdaad misschien het handigst.

  @Elise: De morellen verkochten ze bij Zwerver. Deze kraam staat recht tegenover de AH op de Vismarkt. De markt staat er op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Alleen weet ik natuurlijk niet of hij ze deze week nog steeds heeft. Jammer dat we niet in de Betuwe wonen. Daar kun je gewoon morellen langs de kant van de weg kopen.

 5. Ik maak zelf geen jam maar wel atjar tjampoer en daar heb ik ook altijd veel lege potten voor nodig. Mijn tip is om in de familie- en vriendenkring die mensen te benaderen van wie je weet dat ze vaak een pot opentrekken en hen te vragen of ze voor jou potten en potjes wilen sparen. Ik zit nooit zonder, heb potten in alle formaten.

 6. Leuk verhaal over de morellen.
  Zelf hebben wij een morellenboom tegen onze zijgevel en die brengt jaarlijks zo’n 8 kg kersen op.
  Hier in Brabant wordt de kers ook wel de Noordkriek genoemd.
  Ook ik maak er jam van en wij maken ze ook in op brandewijn. Leuk om na een etentje bij de koffie een glaasje morellen op brandewijn te presenteren of bij een dessert samen met chocolademousse.
  Potten spaar ik het hele jaar door grote en kleine.Leuk om jam als kadotje mee te nemen naar vrienden.