Kersenjam of morellenjam

30 - 60 minuten, Taart en ander zoet 5 comments

De lekkerste kersenjam maak je wat mij betreft met morellen. Deze zure kersen zijn te zuur om vers te eten, maar in jam of in kersentaart zijn heerlijk. Normaal zijn morellen moeilijk te verkrijgen in Groningen, maar zaterdag had ik geluk. Bij de fruitkraam tegenover de AH op de Vismarkt verkochten ze morellen. De verkoper was helemaal verbaasd dat ik wist wat morellen waren. Ik vertelde hem dat wij vroeger thuis een morellenboom hadden. Mijn vader maakte weleens kersen op brandewijn.

Van de vijf dozen morellen had hij er al anderhalf verkocht om half elf ‘s ochtends, dus er zijn meer mensen met interesse in morellen. Deze jam smaakt erg goed. Van de vier potten is er al één op. Snel kijken of ik nog meer morellen kan krijgen en de voorraad wat kan uitbreiden. Eigenlijk kan ik hier dan beter niet verklappen waar ze te krijgen zijn. Of toch wel, want bij meer interesse worden ze misschien ook vaker aangekocht door de marktkoopmannen.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 minuten inclusief ontpitten | 4 potten |
• 900 gram morellen (blijft over na 1 kg kersen ontpitten) • 600 g geleisuiker • 3 el kirsch

Bereiding:

Ontpit een kilo morellen. Bewaar 10 pitten. Kneus de pitten en doe ze in een schoon thee-ei (de gekneusde kersenpitten geven een amandelsmaak af). Doe de morellen met de suiker in een ruime pan. Hang het thee-ei er in en breng de morellen al roerend langzaam aan de kook. Kook de jam 4 minuten door. Stamp eventueel een deel van de kersen fijn met een pureestamper. Zet het vuur uit en voeg de kirsch toe.

Schenk de warme jam in schone weck- of jampotten. Sluit de potten goed af en zet ze 5 minuten op de kop. Bewaar de jam op een koele, donkere plek.

Tags

5 Comments

 1. Ik heb sinds 4jaar geleden een boompje in de tuin waar vorig jaar voor het eerst een paar kersen aan zaten. Op onze opentuindag vertelde iemand dat het Morellen waren en heerlijk voor jam. Ze zijn inderdaad vrij zuur. Dit jaar zijn het er iets meer, maar toch een kleine 250 gr. Daarom was op zoek na recept voor morellen jam. Het schijnt ook erg lekker te zijn met een andere vrucht, wat dat is ga ik proberen te vinden. Ik heb alles in huis behalve Kirsch, is dat je het lekker vind of doet het iets in de jam?. groetjes Jannie

 2. Dag Jannie, ik heb geen idee welke andere vrucht er lekker is met morellen. De Kirsch geeft wat extra smaak aan de jam, maar je kunt hem ook zonder Kirsch maken. Op http://www.vangilse.nl kun je nog veel meer jamrecepten vinden. Succes!

 3. Pingback: Utaste Wine & Food » Blog Archive » Kersenjam of morellenjam en Brachetto B

 4. geachte mevr. van Kessel,
  naast ons huis staat een morellenboom. Dit jaar is de oogst overvloedig. Indien u of anderen interesse heeft / hebben mag u ze komen halen
  Ten Boer- 06 331 305 71.

  Groet,
  John Havinga

 5. Wat een ontzettend leuk aanbod! Helaas heb ik op dit moment al 10 potten jam staan, dus dat is voorlopig wel genoeg. Ik hoop dat een andere geïnteresseerde zich aandient. Mocht het aanbod volgend jaar nog steeds gelden, dan ga ik daar graag op in.

  Groeten,

  Maaike