Geprakte kikkererwtensalade

Sausjes, spreads en dips 2 comments
Bio or not bio? Het toekomstscenario van Rosanne Hertzberger in NRC•NEXT zet deze vraag op scherp. Zij geeft haar visie op de consequenties van biologische landbouw en veeteelt in het jaar 2025. Het hele artikel is hier te vinden. Hieronder een paar opbeurende passages. Het artikel zet mij wel aan het denken. Zou Rosanne gelijk hebben of is biologisch de goede weg?

“Maar het biologisch boeren blijkt niet alleen voordelen op te leveren: de opbrengsten zijn marginaal. Eén hectare tomatenplanten levert nog maar de helft op in vergelijking met voorheen. Koolgewassen lijden onder ziektes die al sinds de 19de eeuw niet meer voorkwamen in Europa maar nu weer welig tieren. Aardappelboeren moeten regelmatig complete oogsten weggooien, omdat die zijn aangetast door phytophtora. De fungiciden die deze schimmel effectief bestrijden zijn strikt verboden.

De ironie wil dat de Nederlandse landbouw van de 21ste eeuw tot de minst duurzame ooit behoort. Nog nooit hebben we zo weinig mensen van één hectare land kunnen voeden. Duurzaamheid en biologische landbouw blijken volstrekt onverenigbaar.

Ook in de biologische pluimveehouderij escaleert de situatie. Het Europees keurmerk schrijft voor dat biologische kippen buiten moeten lopen. Dus staan van Spanje tot Denemarken, van Hongarije tot Nederland de kippen verplicht buiten. De bedrijven vormen een soort glasvezelnetwerk voor influenza: nog nooit heeft vogelgriep zo razendsnel om zich heen kunnen grijpen.”

Deze frisse salade is in ieder geval pluimvee-vrij. Eet hem met pitabrood of maak een sandwich met plakken brood. Voor extra smaak kun je het brood insmeren met tahini of harissa. De rucolakers groeit in mijn vensterbank en geeft ook extra pit.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 5 minuten |
• 1 blik kikkererwten • 1 el rode ui, fijngesneden • 1 el basilicum (of peterselie), fijngesneden • 1 el kappertjes (of zwarte olijven in ringetjes) • sap en rasp van een halve limoen (of citroen) • scheut olijfolie • peper en zout • pitabroodjes of ander brood • eventueel harissa of geroosterde paprika of tahini of rucolakers

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een kom en prak de kikkererwten grof met een vork of een pureestamper. Rooster de pitabroodjes en vul ze met de salade. Breng op smaak met een van de smaakmakers.

Geïnspireerd op een recept van Smitten Kitchen

2 Comments

  1. Lekker! Lekker frisse smaak door de limoen. Echt een weekendhapje 🙂

  2. Een prachtig recept. Het artikel dat je aanhaalt heb ik ook gelezen. Vaak vind ik dit soort toekomstscenarios wel leuk, maar in dit geval veel fiction, weinig schience. Vooral de passages over phytophtera en vogelgriep.