Broodje rosbief met zelfgekweekte basilicumkers

Lunch 6 comments

Twee weken geleden ben ik een weekend naar Brugge geweest. Daar heb ik bij Dille & Kamille een kiemschaaltje gekocht. Plus zakjes met zaadjes: basilicumkers, tuinkers, taugé en rucolakers. Vroeger kweekte ik weleens tuinkers op een vochtig keukenpapiertje, maar dat droogde altijd uit. Of op een beetje grond, maar dat werd altijd een kliederboel. Het kiemschaaltje had ik een jaar geleden al in de Elle Eten zien staan, maar bij een gebrek aan Dille & Kamille in Groningen was het er nog niet van gekomen om er een te kopen.

Broodje rosbief

In Brugge zag ik mijn kans schoon. Bij thuiskomst meteen een laagje basilicumzaadjes op het roostertje gestrooid. Glazen schaaltje met een bodempje water gevuld. De zaadjes even goed afspoelen met water, zodat ze vochtig worden. Op een warme, lichte plek gezet en wachten maar. Het duurde wel even voordat ik wat leven zag. Tussendoor heb ik nog een aantal keer met een plantenspuit de zaadjes bevochtigd, maar na een aantal dagen begonnen ze toch echt uit te komen.

kiemschaaltje

Nu twee weken later is de basilicumkers groot genoeg om op een broodje rosbief te doen. Lekker pittig. Net heb ik een nieuwe lading sojaboontjes in het schaaltje gedaan, voor een portie zelf gekweekte taugé. Ik ben benieuwd.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 5 minuten | 1 persoon |
• 1 kaiserbroodje • 2 plakjes rosbief • Mayonaise de Dijon (Amora) • plukje basilicumkers of tuinkers

Bereidingstijd:

Snijd het broodjes open. Besmeer met een beetje mosterd-mayonaise. Leg de rosbief op het broodje. Bestrooi met wat peper en zout en leg de basilicumkers erop.

6 Comments

 1. Ik zet het water tot aan het roostertje. Hoef je ze niet meer te bevochtigen. Af en toe wat water bijgieten en de natuur doet de rest!

 2. In de gebruiksaanwijzing staat dat dat niet mag. Anders krijg je roestvorming. Maar als ik jouw reactie lees, dan valt dat allemaal heel erg mee.

  De moeite waard om te proberen.

 3. Mike, wat ga je voor ons koken de avond voor K-dag 🙂 ?

 4. Hmm, daar zal ik eens goed over nadenken. Wie eten er allemaal mee? His, en Es en de huisgenoten?

  x

 5. Erg lekker al die ontsproten kiemsoorten die je kunt kopen tegenwoordig. Ik heb zelf ook precies zo’n kiemschaaltje gehad, maar vond het niet erg fijn werken. Ook de opbrengst is zo klein. Tegenwoordig gewoon weer op een laag (zig-zag)watten, blijven langer nat dan keukenpapier, je hebt geen last van zand erin en je kunt voor het afknippen het hele zaakje uit het bakje halen (gewoon plastic bakjes van bijv. bamigroenten, oesterzwammen etc.) en makkelijk afknippen.
  Je broodjes zien er verrukkelijk uit!!

 6. Hallo,
  Eet je alles op van de basilicumkers? De wortel en de zaadjes/blaadjes?