Vacherin Mont-d’Or fondue

15 - 30 minuten, Hapjes, Hoofdgerechten, Vegetarisch 7 comments
Dit is een soort luie-mensen-kaasfondue. Je hoeft er namelijk geen kaas voor te raspen of in een pannetje te roeren. Het enige wat je hoeft te doen is de oven voorverwarmen en de kaas in de oven zetten. Ok, je moet hem ook nog inpakken in aluminiumfolie, even inprikken en witte wijn opgieten. Maar dat is zo gepiept.

vacherin_mont_dor

Vacherin Mont-d’Or AOC is vernoemd naar een berg in de Jura op de Zwitsers/Franse grens. De kaas wordt gemaakt van rauwe wintermelk. De productie loopt tussen 15 augustus en 15 maart, de verkoop tussen 10 september en 10 mei. De Vacherin Mont-d’Or heeft een karakteristieke smaak door een dunne reep denne- of sparrenschors die om de kaas gewikkeld wordt. Deze ‘hoepel’ houdt de kaas bij elkaar. De kaas wordt in pekel gedoopt en rijpt minimaal 3 weken op sparrenhouten plakken.


Tijdens het rijpen wordt de kaas steeds smeuïger. Een hele rijpe Vacherin Mont-d’Or schep je leeg met een lepeltje, nadat je de bovenkant er af hebt gesneden. De kaas is in verschillende maten verkrijgbaar. Een kleine (ongeveer de doorsnede van een doosje camembert) is genoeg voor twee personen met brood en een salade als kaasfondue-maaltijd. De prijzen lopen ook nog al uiteen. Op de markt kost de kleine variant € 6,95. Bij de groothandel zag ik ze laatst liggen voor € 12,-. Ik heb nog geen studie gedaan om het prijsverschil te verklaren.

Ingrediënten:
| voorbereiding 5 minuten + 25 minuten in de oven |
• 1 Vacherin Mont-d’Or • 2 teentjes knoflook, gehalveerd • 75 ml droge witte wijn • aluminiumfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een stuk folie en vouw het dubbel. Zet de kaas met doosje (zonder deksel) midden op de folie en pak de zijkanten goed in (zie foto, ik heb het dekseltje gebruikt als onderzetter, nadat hij uit de oven komt).

Prik de bovenkant van de kaas in met een vork. Steek de knoflook in de kaas (maak eventueel een inkeping met een scherp mesje). Schenk de wijn over de kaas. Zet de kaas 25 minuten in de oven tot de kaas helemaal zacht is en de bovenkant goudbruin.

Serveer met stukjes brood of met gekookte aardappeltjes.

7 Comments

  1. Heerlijk, je blijft er van eten en ik kan het iedereen aanraden!

  2. Oh wat was dit heerlijk zeg!
    zelden zo’n goede … gehad

  3. bo, kom op zeg..

  4. Vraag; had Mont d’or gekocht op markt, verpakking was bovenop met folie (doorzichtig) afgewerkt, er zat toen een winkelhaak scheurtje in. Na weliswaar ong 1.5 week willen gebruiken(houdbaarsh. datum nog ruim een week over) zag ik dikke laag schimmel, weliswaar geen groene schimmel maar ik vond dat het weggegooid moest (..)Ik later gevr. aan koopman, die zei oh weggegooid?! da’s jammer, had niet gehoeven want dit komt vaker voor in deze hoedanigheid….ik moest het afscheppen en alsnog gebruiken..(..) wat is waarheid? kunt u mij daarover inlichten? Ik heb dus 7,- euro weggegooid lijkt me, ik weet toch niet dat je dit alsnog kan gebruiken, ik dacht ook dat scheurtje in de folie? U bent geen klachten buro maar ik probeer het toch, hoop op uw mening met b.gr. A.v.d. Louw

  5. @Anne ik zie ook wel eens Mont d’Or met donzig schimmel liggen in de winkel, maar ik moet toegeven dat ik die altijd laat liggen. Vaak is het bij kaas wel zo dat je schimmel kunt wegsnijden. Als je de Mont d’Or in de oven wilt bereiden in het wel onhandig als de bovenkant verdwenen is. Ik moet toegeven, ik houd wel van schimmelkaas, maar wel met de ‘originele’ schimmel. De meningen zijn hier vast over verdeeld.

  6. Steek er ook een paar takjes rozemarijn in en/of wat truffelolie

  7. Ik heb van de kaasboer geleerd dat hoe rijper de kaas hoe lekkerder, dus zoveel mogelijk richting de houdbaarheidsdatum, ook schimmel was geen probleem, het gaf betere smaak aan de kaas, bovenlaagje afsnijden, en schimmel aan de zijkant gewoon laten zitten, daar kom je met soppen niet aan zei hij….