Pasta met gormas en artisjok uit de oven

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vegetarisch Comments are Disabled
Het was weer een druk weekend. Vrijdagavond naar Nijmegen voor een verjaardag. Zaterdag voor de gezelligheid ook nog maar gebleven. Vandaag gewerkt aan een rapport dat nu toch echt af moet. Met natuurlijk tussendoor de nodige afleiding van Twitter, Google Reader en toch nog wat klussen aan mijn website.

pasta_al_forno

Tussendoor geen boodschappen gedaan. Dus ik mocht weer op ontdekkingsreis door mijn (koel)kast. Toch is dat eigenlijk het leukst. Proberen iets lekkers te maken van een beperkt aantal ingrediënten dat je nog hebt liggen. Het voelt een beetje als Ready Steady Cook, alleen moet ik het dan doen zonder de enthousiaste aanmoedigingen van Ainsley Harriot.

De ‘tas’ met ingrediënten bestond uit: gormas (laagjes gorgonzola en mascarpone), zongedroogde tomaatjes, een blik artisjokhartjes en een restje broodkruim. Aangevuld met penne, een ui en een klein beetje room werd dit een heerlijke ‘pasta al forno’.

Een jaar geleden: Witlof met ansjovis-kappertjes-dressing
Twee jaar geleden: Focaccia en artisjokkenpesto


Ingrediënten:
| bereidingstijd 25 minunten | 2-3 personen |
• 150 g pasta (bijv. penne of farfalle • 1 ui, gesnipperd • olijfolie • 100 g gormas • 50 ml slanke room • 8 zongedroogde tomaten (op olie), in stukjes • 1 blik artisjokharten, in 6 partjes • peper en zout • 1 boterham • 1/2 el olijfolie • 1/2 teentje knoflook

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 225°C. Breng water voor de pasta aan de kook en kook de pasta al dente (als de verpakking 10-12 minuten aangeeft, ga dan voor 10 minuten. De pasta gaat nog de oven in).

Fruit ondertussen 5 minuten een ui op laag vuur tot de ui glazig is. Voeg de zongedroogde tomaat en de gormas toe. Laat de gormas al roerend smelten. Giet de room erbij en voeg de artisjok toe. Breng op smaak met flink peper en wat zout. Laat de saus op laag vuur warm worden.

Scheur het brood in stukken en doe het samen met de knoflook en olijfolie in het hakbakje van de staafmixer of keukenmachine. Hak alles tot een kruimelig mengsel.

Giet de pasta af en schep de pasta door de saus. Doe de pasta in een ovenschaal en bestrooi met het broodkruim. Zet de schaal 10 minuten in de oven tot het broodkruim goudbruin en knapperig is.

Comments are closed.