Bisque van garnalen met grapefruitroom

> 60 minuten, Soep 3 comments
Voor het foodblog event van december heb ik de handjes even goed laten wapperen. Ik heb een kilo grijze Noordzee garnalen gepeld. Dat was een hele klus, maar wel de moeite waard. Ik had mijn zinnen gezet op garnalenbisque en daar heb je koppen en schalen voor nodig. Met een bakje in Marokko (of machinaal) gepelde garnalen mis je de karakteristieke smaak die hoort bij een bisque.

bisque_van_garnalen

Een bisque is een soep van schaaldieren. Zo kun je een bisque maken van krab, kreeft, rivierkreeft of dus garnalen. Over de naam bestaat wat onduidelijkheid. De soep zou vernoemd kunnen zijn naar de Golf van Biskaje of de naam is afgeleid van het Franse ‘bis cuites’ dat twee keer gekookt betekent.

De grapefruitroom geeft een fris en romig accent aan de soep. En wat is nou het voordeel van dit recept? Je houdt een heleboel garnalen over en daar kun je smakelijke garnalenkroketjes mee maken. Zelfs met de helft van dit recept maak je nog 8 kroketten. En Lina, ze waren heerlijk!

Een jaar geleden: Cranberry-vlaai
Twee jaar geleden: Kersdiner


Ingrediënten:
| bereidingstijd 1,5 uur | 6 personen |
• 1 kg ongepelde garnalen • 1 el olijfolie • 2 sjalotten of 1 ui, gesnipperd • 1 wortel, in plakjes • 2 stengels bleekselderij, in stukjes • 2 teentjes knoflook, gesnipperd • 1 volle el tomatenpuree • 1 tl paprikapoeder • 2 blokjes visbouillon • bouquet garni van rozemarijn, tijm, peterselie • klont boter • 2 el bloem • 1 dl slagroom • scheutje cognac
voor de room: • 1 dl slagroom • rasp van 1 grapefruit (naar smaak)

Bereiding:

Pel de garnalen. Bewaar de koppen en schalen. Zet de gepelde garnalen afgedekt in de koelkast. Verwarm de olijfolie in een ruime pan. Fruit de sjalot, wortel, bleekselderij en knoflook gedurende enkele minuten. Voeg dan de koppen en schalen toe en smoor deze een aantal minuten mee.

Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, bouquet garni, bouillonblokjes en 1,5 liter water toe. Breng de soep aan de kook en laat 45 minuten op laag vuur koken. Roer af en toe door.

Giet de soep (in gedeelten) door een puntzeef. Druk met een lepel zoveel mogelijk van het vocht uit de schalen. Zet de soep weer op het vuur. Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem in een keer toe. Blijf roeren. Voeg vervolgens de slagroom en wat garnalensoep in gedeeltes toe, tot je een gladde gebonden saus hebt. Schenk deze ‘saus’ al roerend bij de soep. Dit is om de soep licht te binden.

Breng de soep op smaak met wat peper en een scheutje cognac. Voeg eventueel nog wat extra water toe en een klein beetje citroensap als de soep te vol van smaak is.

Klop de slagroom stijf en voeg naar smaak wat grapefruitrasp toe. Rasp van 1/4 grapefruit is waarschijnlijk voldoende. Serveer de soep met wat gepelde garnalen en een eetlepen grapefruitroom

3 Comments

 1. ik had net garnalen gepeld voor een voorgerecht met kerst en de koppen en schalen stonden klaar om weggegooid te worden toen ik je recept zag. de hele boel staat nu te trekken en het ruikt heerlijk, ben erg benieuwd!
  bedankt voor het recept en voor je inspirerende site,
  inge

 2. Dag Inge, ik hoop dat de bisque gesmaakt heeft. Is toch altijd fijn, soep maken van afval 🙂

 3. Hoi,

  Dit gerecht lijkt me super.
  Leuk dat ik wat lekkers kan maken van afval :).
  Volgende week uitproberen.

  Dank voor het recept.

  Gr

  Xavier