Vegetarisch Kerstmenu

> 60 minuten, Hapjes, Hoofdgerechten, Menu, Soep 8 comments

Met twee zwangere vriendinnen, één vegetariër zonder vis en één vegetariër met vis moesten Lina en ik even een andere insteek kiezen voor het Kerstmenu. Dus geen rauwe vis, rauwmelkse kaas of een medium tournedos, maar een vegetarisch kerstmenu geschikt voor zwangere vrouwen.

Kerst_bij_Noor

Nu eet ik regelmatig vegetarisch, maar het verzinnen van een heel menu was toch nog een uitdaging. Veel van de vegetarisch gerechten die ik eet, zijn ovenschotels of pasta’s en dat vond ik niet feestelijk genoeg. Daarnaast wil je ook nog afwisselende gerechten. Voor je het weet eet je allemaal gerechten met kaas en paddestoelen. Dat is ook niet de bedoeling. Uiteindelijk zijn we op dit menu uitgekomen:

Een geslaagd menu (en dat vond ik niet alleen), afwisselend en goede (lees: niet tè grote) porties. Met wat vers brood en gezouten roomboter kunnen ook de grotere eters aan hun trekken komen. Lina en ik waren ook verbazingwekkend snel klaar met boodschappen doen en koken. Het kan aan onze ervaring liggen, maar volgens mij hoeft niemand hier lang voor in de keuken te staan.

Zoek je bijpassende wijnen bij deze gerechten? Kijk bij Utaste voor suggesties.


Peer-pastinaaksoep

| bereidingstijd 30 minuten | 6-8 personen |
• 1 el boter • 1 sjalot • 250 g pastinaak, in blokjes • 250 g peer, in blokjes • 2 tl kerriepoeder • 1-2 groentebouillonblokjes • 1 dl crème fraîche • eventueel gefrituurde plakjes pastinaak

Bereiding:

Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui. Voeg de blokjes pastinaak, peer en kerriepoeder toe. Bak 1 minuut mee en voeg 750 ml water met 1 bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat 30 minuten koken.

Pureer de soep met een staafmixer en zet de pan weer op het vuur. Verdun de soep eventueel nog met wat extra water. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog een bouillonblokje.

Serveer de soep in een glaasje met een schepje crème fraîche. Snijd eventueel een stukje pastinaak in dunne plakjes. Frituur deze plakjes in een klein laagje olie in een koekenpan. Snijd de plakjes in en zet op de rand van het glas.

Tip: De soep kun je van tevoren maken.

Souffle van taleggio

| bereidingstijd 45 minuten | 6-8 personen |
• 20 g boter • 20 g bloem • 75 ml witte wijn • 110 ml melk • vers gemalen peper • 110 g taleggio, in kleine blokjes • 2 kleine eieren, gesplitst

Bereiding:

Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Blijf gedurende stap 1 voortdurend roeren met een garde. Voeg de wijn toe, zodra het bloem-boter-mengsel aan de bodem blijft plakken en korrelig wordt. Blijf roeren tot het een glad mengsel zonder klontjes. Giet vervolgens in een straaltje de melk erbij. Breng de bechamelsaus tegen de kook aan. Roer de taleggio in delen door de saus, totdat de kaas helemaal oplost.< p>

Haal de pan van het vuur en roer de eierdooiers door de kaassaus. Breng op smaak met een klein beetje peper. Bewaar de eiwitten in de koelkast. Laat de kaassaus afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220°C. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Spatel de eitwitten in delen door het kaasbeslag. Vul 6 kleine soufflévormpjes voor 3/4 met de luchtige kaassaus. Zet de soufflés in de oven en draai de temperatuur terug naar 180°C. Open de oven niet tijdens het bakken. Gaar ze 15-20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en flink stuk boven het schaaltje uitsteken. Serveer de soufflés direct.

Tip: stap 1 en 2 kun je een aantal uur van tevoren maken.

Salade met grapefruit en avocado

| bereidingstijd 20 minuten | 6 personen |
• 2 grapefruits • 2 avocado’s • 100 g gemengde sla • handje walnoten • lekkere olijfolie • peper en zout • snufje suiker

Bereiding:

Snijd met een scherp mesje de schil van de grapefruit. Schil net dik genoeg, zodat je net in het vruchtvlees zit en je dus geen witte velletjes meer hebt. Snijd de partjes grapefruit tussen de vliesjes uit en leg de partjes op een bord.

Halveer de avocado’s en verwijder de pit en de schil. Snijd de avocado in partjes. Verdeel de sla over 6 bordjes. Leg de plakjes avocado op de sla.

Giet het sap van de grapefruit af in een schaaltje. Verdeel de grapefruit en de walnoten over de salade. Maak een dressing van het grapefruitsap en 3-4 el olijfolie. Breng op smaak met wat peper en zout en eventueel een beetje suiker. Verdeel de dressing over de salade en serveer direct.

Tip: de partjes grapefruit en avocado kun je van tevoren al snijden. Sprenkel dan wat citroensap over de avocado. De dressing kun je ook van tevoren maken.

8 Comments

 1. Mooie post!

 2. Pingback: Kerstmenu 2009 » Lekker Hapje

 3. Vegetarisch etend bezoek deze kerst, dus dit menu uitgezocht! Was echt erg lekker dank!

 4. Goed om te horen! Is altijd weer afwachten of anderen het ook lekker vinden.

 5. Als je vis eet ben je niet vegetarisch!!!!!!!!!!!!!! Vis is ook een levend wezen dus dat komt op hetzelfde neer.

 6. @christina je hebt helemaal gelijk. Maar veel mensen noemen zich vegetariër, omdat ze geen vlees eten. Soms eten ze dan wel vis. Is daar een naam voor?

 7. Een vagetariër?
  Lekker menu overigens! Bedankt!

 8. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vegetarisme#Varianten

  Dat wordt een pescotatiër genoemd, als je wel vis, zuivel en eieren eet, maar geen vlees.