Kerstdiner

Blog, Menu 9 comments

Nu Sinterklaas weer terug naar Spanje is, mogen we weer praten over Kerst. Op de radio wordt je overspoeld met Kerstliedjes (Wham, Maria Carey, The Beatles) en de kerstbomen zijn al opgetuigd. Dus het Kerstseizoen is officieel aangebroken.

Ik ben eigenlijk wel heel erg nieuwsgierig wat jullie gaan koken met de Kerstdagen. Kerst is toch een mooi moment om even uit te pakken op culinair gebied. Al heb ik het er soms ook helemaal mee gehad, omdat er rond Kerst ineens zo’n overdaad aan eten is. Het is een beetje zoals met Dierendag, eigenlijk moet je het hele jaar goed voor je huisdier zorgen. Zo moet je eigenlijk ook het hele jaar lekker eten en je niet alleen volproppen met Kerst.

Zelf heb ik nog geen flauw idee wat ik ga koken. Tweede kerstdag eten wij in ieder geval vegetarisch.

Afgelopen dinsdag hebben Bianca en ik voor onze collega’s gekookt. Wij vonden het zelf een heel geslaagde avond. Het enige dat fout ging, was de parfait die op zijn kop op de keukenvloer eindigde. Gelukkig had ik net vijf porties over de dessertbordjes verdeeld. Dit menu is een prima kerstmenu. Al ga ik zelf wat anders bedenken. Hoe ziet jullie kerstmenu eruit?


Carpaccio op Aziatische wijze

Ingrediënten:
| Bereidingstijd 15 minuten | 6 tot 8 personen |
• carpaccio (portie per persoon) • 1 handvol heel dun gesneden verse gember • 2 verse rode of groene pepers, zonder pitjes, dungesneden • 1 flinke handvol radijsjes in dunne plakjes • 1 kleine handvol verse koriander • sesamolie • sojasaus • sap van 2 limoenen

Bereiding:

Strooi gember, radijs, pepertjes en koriander over de carpaccio.

Sprenkel er een heel klein beetje sesamolie, wat sojasaus en het vers geperste limoensap over. Zorg ervoor dat alle plakjes vlees ongeveer dezelfde hoeveelheid krijgen.

Paddestoelenespresso

Ingrediënten:
| Bereidingstijd 20 minuten | amuse voor 6 personen |
• 250 g gemengde paddestoelen • 1 sjalot • 1 teentje knoflook • bouillonblokjes (runder/groenten/porcini) • 250 ml slagroom – 1 kopje espressokoffie • zout en peper

Bereiding:

Fruit het sjalotje en de knoflook zachtjes in een beetje olie. Voeg de in reepjes/plakjes gesneden paddestoelen toe en bak ongeveer 4 minuten mee.

Voeg +/- 250 ml water toe, een takje tijm en bouillonblokjes (1-1 1/2) naar smaak. Breng aan de kook en laat een paar minuten koken. Voeg de room toe. Verwijder het takje tijm. Pureer de soep met een staafmixer egaal.

Voeg koffie toe en breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep in een koffie/espressokopje

Lamsrack met honing-tijmboter

klik hier voor het recept.

Parfait met nougat en Pedro Ximenez

Ingrediënten:
| Bereidingstijd 20 minuten + 4 uur in de vriezer | 4 personen |
• 3 eierdooiers • 100 g witte basterdsuiker • 50 g zachte noga, in kleine stukjes • 50 ml Pedro Ximenez • 250 ml slagroom, stijfgeklopt • (eventueel 2 granaatappels) • 4-8 el Pedro Ximenez bij het serveren

Bereiding:

Klop de dooiers in een schaaltje au bain-marie met suiker luchtig en romig, tot de suiker geheel is opgelost.

Haal van het vuur en laat het mengsel al roerend afkoelen. Schep noga en drank erdoor. Spatel de room er voorzichtig door. Schep het parfait mengsel in een schaal, bedek met plasticfolie en zet ? uur in de vriezer. (Tot dat de parfait hard is. Waarschijnlijk minimaal 4 uur afhankelijk van de diepte van de schaal).

Stort de parfait op een schaal en bestrooi met granaatappelpitjes en bedruip met de Ximenez en serveer direct.

Kaasplankje met dadels

9 Comments

 1. 1e kerstdag zijn we thuis. Geen idee wat we gaan eten. We zijn met zijn 4-en (mijn vrouw, ik en onze kinderen), dus dat zal niet al te ingewikkeld worden. De kids zijn nog te klein (2,5 en 1) dus die krijgen het allemaal toch niet mee. Maar wel wat lekkers. Wat? Dat zien we maandag de 24e wel. Wat dan nog over is in de super, combineren we! 😉

  2e kerstdag gaan we bij mijn zwager eten. Oud-Hollandsch gourmetten. Tja, ik was niet bij de vergadering die dat besloot, dus ik leg me er maar bij neer dat ook die dag niet echt een hoogstandje wordt…

  Ach, maar je hoeft toch niet alleen met kerst lekker te eten?

  Of is dat een flauwe opmerking?

 2. Ah nee, is helemaal geen flauwe opmerking. Ik heb nog aantal gezellige eetpartijen in het vooruitzicht. In januari een verlaat kerstdiner met vriendinnen. En in februari hebben wij altijd met twaalf vrienden uit Groningen een ‘minimaal achtgangen-diner’. En verder vermaak ik mij wel in de weekenden 🙂

 3. Bij mij staat dit jaar, zoals al meer dan 10 jaar inmiddels, ‘Het Groot Diner op 3e Kerstag’ gepland. Dit jaar een wat kleinere groep (13 tot 15 mensen) dan anders.

  Thema is bedacht (Het Kerststalletje) en er zijn al een hele serie gerechten geopperd. Ik denk dat er nog 1 meeting nodig is om de definitieve gangen op te schrijven en daarna kunnen we de recepten er bij gaan zoeken 🙂

  Weet iemand trouwens nog een goed recept met ezel? 😉

 4. Ezel? Lijkt op paard… Dus een stoofpotje?

  V.w.b. ons menu, dat is ook bekend. Vis gratin uit de oven, met aardappeltjes en broccoli.

  Makkelijk? Ja. Simpel? Ja. Maar dochterlief is goed ziek (40+ graden koorts), zoontje boeit het niet (is immers 1 jaar), en mama en papa hadden geen tijd/zin om langs de super te gaan. En oh ja: de vreselijke wachttijden aan de geld-af-lever balies (lees: kassa’s) was ook té…

 5. Het diner begint nu vorm te krijgen. De voorbereidingen zijn al de hele dag bezig en we vorderen gestaag.

  – Vooraf een carpaccio van Rundvlees. Lekker standaard met pijnboompitten en parmezaan
  – Ossenstaartsoep met echte ossenstaart.
  – Sardines (vers) gegratineerd uit de oven
  – Lamsbout uit de oven
  – sperciebonen met ansjovis
  – couscous-salade met sinaasappel

  nadien een kaasplankje met ook de port-kaas combinatie van de site van Mark.

  Eigenlijk is het nagerecht er een beetje bij ingeschoten. Maar de winkels zijn nog open en ik heb nog een paar uur 🙂

 6. En wat deden die sardientjes en ansjovis in de kerststal? Een gerecht met ezel kan ik niet bedenken. Misschien iets met ezelinnenmelk?

 7. ehm… Jozef en Maria zijn volgens het verhaal met Jezus op een gegeven moment gevlucht naar Egypte. De meeste theorien over de route zeggen dat ze dit via de Middellandse zee gedaan hebben. Daar komt de vis in het verhaal.

  Ik werk nog aan een manier om de Monchou-taart (dessert) in te passen in het verhaal 🙂

 8. De monchou is toch gemaakt van ezelinnenmelk 😉 ?

 9. Hoi Hoi
  Zowaar probeer ik een vaste bezoeker van je site te worden.
  Het is voor mij niet heel verstandig om dit ‘s avonds te doen aangezien mijn honger dan moeilijk te stillen is.
  Ach anders volg ik gewoon je begin van het jaar dieet.
  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Joce