Cranberry-vlaai

Taart en ander zoet 2 comments

Begin deze maand kreeg ik van Arden van De Keuken van Arden een uitnodiging om mee te doen met het foodblog-event van december. De bedoeling van het foodblog-event is dat je als foodblogger een post bijdraagt naar aanleiding van een thema. Het thema van deze maand is cranberries. Nu komt dat thema mij goed uit, want op mijn to-cook-lijst van deze maand had ik al ‘cranberry-appel-chutney’ staan. De chutney is goed geslaagd, maar ik vind het voor een foodblog-event niet zo gepast om een recept rücksichtslos te kopiëren. Dus ik ben deze week een nieuwe uitdaging met cranberries aangegaan. Een cranberry-vlaai.

Ik ben gek op vruchtenvlaai. Met name kersen of appel-citroen. Met of zonder kruimels, maar eigenlijk het liefst met gistdeeg en een raster met grove suiker. In dit recept heb ik weer gekozen voor gistdeeg met weinig boter en ei. Voor de vulling heb ik cranberries, rode port en de nodige suiker gebruikt. Het resultaat een échte cranberry-vlaai. Je moet wel van de tartness (mooi Engels woord in dit verband ~ wrange smaak) van cranberries houden, maar dan is de vlaai erg lekker.

Oh ja, nog één tip die ik jullie niet wil onthouden. Als je een taartvorm met losse bodem gebruikt dan kun je taart makkelijker uit de vorm krijgen. Hoe doe je dat? Zet de vorm op een glas of schaal en dan zakt de buitenring (bijna) vanzelf naar beneden.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 minuten + rijstijd 60 minuten | 8-10 punten |
voor het deeg: • 250 g bloem • 30 g boter • snufje zout • 15 g verse gist of 7 g droge gist • 1/2 ei , losgeklopt (de andere helft kun je gebruiken om het deeg te bestrijken) • 75 ml lauwe melk • 30 g suiker
voor de vulling: • 2 zakjes cranberry (à 340 g per stuk) • 100 ml rode port • 140 g suiker
garnering: • grove suiker (decoratiesuiker)

Bereiding:

Als je een broodbakmachine hebt, gooi dan alles tegelijkertijd in de machine en selecteer het juiste programma (deeg kneden + rijzen). Wacht rustig tot het deeg klaar is. Volg anders de volgende stap.

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, zout, boter, suiker, aangemaakte gist, lauwe melk en ei een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plek laten rijzen (+/- 60 minuten). Wanneer het deeg goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden.

Was de cranberries en doe ze samen met de port en de suiker in een steelpan. Breng aan de kook en laat de cranberries op laag vuur inkoken (af en toe roeren) tot een soort jam. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem en rol het deeg uit. Vet een (metale) taartvorm in en leg het deeg in de vorm. Om het overhangende deeg te verwijderen, rol met de deegroller over de rand. Prik de bodem een aantal keer in met een vork.

Doe de cranberry-vulling in de taartvorm en spreid gelijkmatig uit. Rol het deeg dat je over hebt opnieuw uit en snij repen van 1 cm breed. Maak van deze deegrepen een raster over de taart. Bestrijk het raster met het overgebleven ei en bak de vlaai in 20 minuten in de oven bruin en gaar. Bestrooi met wat decoratiesuiker.