Salade van biet, geitenkaas en pijnboompitten

> 60 minuten, Salades 2 comments

Mijn groentedaktuin begint op zijn einde te lopen. In het voorjaar heb ik twee ronde bakken aangeschaft. In de ene heb ik twee kerstomatenplanten en een peperplant gezet. Met een beetje geduld heb je half augustus een overvloed aan kerstomaatjes. Helaas zijn ze dan in de winkel ook hardstikke goedkoop, maar deze zijn wel stukken minder lekker. Er ligt nu een grote zak kerstomaatjes in de vriezer, want ik wist zo snel niet wat ik er mee moest doen. De peperplant was een minder groot succes. Al kwam ik er gister achter dat ik waarschijnlijk toch één peper heb. Nu nog wachten tot hij rood kleurt.

biet_geitenkaas

De andere bak heeft de hele zomer volgestaan met sla. Ik ben begonnen met tien slaplantjes van de markt voor € 1,20. Om de drie weken kocht ik er vijf nieuwe bij en zo had ik de hele zomer ‘eigen’ sla. In een rechthoekige bak heb ik bietenplantjes gepoot. Dit leverde een binnen een aantal weken mooie, ronde bietjes.

Het geeft toch wel voldoening om salade te kunnen maken met ingrediënten uit eigen tuin. Ook al woon je midden in het centrum van Groningen, je kunt toch heel wat zelf kweken. De buurvrouw is ondertussen ook aangestoken. Zij wil volgend jaar ook sla op haar dak. Ze vindt het nog decoratief ook!

Een jaar geleden: Pizza met pompoen en taleggio
Twee jaar geleden: Sojadressing

Ingrediënten:
| bereidingstijd 1 uur | 2-4 personen |
• 400 g rauwe kleine bietjes, kleine bietenblaadjes kunnen door de sla • 1 teentje knoflook, geraspt of in de vijzel • 3 el olijfolie • 1 el citroensap of azijn • zout en peper • 2 el pijnboompitten • 125 g zachte geitenkaas, verkruimeld • zakje gemengde sla of een kleine krop sla

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de bietjes in een ovenschaal of braadslee en bak ze 45 minuten. Laat de bietjes afkoelen. Schil de bietjes en snijd ze in partjes.

Maak een dressing van de knoflook, olijfolie en citroensap/azijn. Breng op smaak met peper en zout. Bak de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.

Doe de sla in een kom. Verdeel de bietjes, geitenkaas en pijnboompitten over de sla. Schenk de dressing over de sla en serveer.

2 Comments

  1. Maaike, dit ziet er ook erg lekker uit. Wij hebben ook de hele zomer allerlei lekkere pluksla uit een grote ton in de tuin kunnen pakken. Wat kun je dan genieten van alleen een beetje sla uit te eigen tuintje.

  2. Net je salade gemaakt. Ook bij zo’n 35 graden is hij om de kom bij op te eten 😉