Pizza met pompoen en taleggio

Hoofdgerechten, Vegetarisch 1 comment

Ik heb al eerder aangekondigd om me komende weken door de berg pompoenen heen te eten. Gisteravond heb ik een vegetarische pizza met pompoen en taleggio gemaakt. Afgelopen zondag heb ik voor 50 mensen staan barbecuen op het verjaardagfeestje van mijn vader. Dus ik heb wel weer even genoeg vlees gezien voor een paar dagen. Al moet ik toegeven dat de Argentijnse ossenhaas, lamskoteletjes en zelfgemaakte kipsaté wel in de smaak vielen.

De pompoen en taleggio zijn een erg goede combinatie voor op deze pizza. Taleggio is een Italiaanse kaas vernoemd naar de Val Tallegio in Bergamo. De kaas wordt in de herfst en winter gemaakt. Het is een zachte gewassen kaas die zijn oorsprong waarschijnlijk al kent in de 10de eeuw. In 1996 is het door de Europese unie erkent als een DOP kaas (Denomination of Protected Origin). Deze verordening biedt streekproducten een bescherming (binnen de EU) tegen namaak. De smaak van deze kaas vind ik moeilijk te beschrijven. Voor mij neigt de taleggio een klein beetje naar blauwe kaas maar dan met een veel zachtere textuur en smaak.

Voor de gasten van de barbecue waarbij de geroosterde pompoen in de smaak viel: pompoen in blokjes snijden en in een braadslee of bakblik leggen. Scheutje olijfolie erover en kruiden met korianderzaad, peperoncini of chilipeper e.d. (beide fijnwrijven in de vijzel), zout en fijngesneden rozemarijnnaaldjes. In een oven van 220°C roosteren totdat de pompoen gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten | 4 personen |
• 1 pak mix voor pizzabodems of 2 kant-en-klare pizzabodems • 800 g pompoen • 1 klont boter • 175 ml water • half groentebouillonblokje • 1 el basterdsuiker • zout en versgemalen peper • 100 g verse spinazie • 1 tl (verse) tijm • 150 g taleggio, in plakjes

Bereiding:

Maak het deeg voor de pizzabodems zoals staat beschreven op het pak. Verwarm de oven voor op 225°C. Je kunt twee ronde pizza maken of kiezen voor één plaatpizza. Of gebruik de kant-en-klare bodems.

Schil de pompoen (dit kan met een dunschiller). Verwijder de zaden en snijd de pompoen in blokjes van 1 cm. Verwarm een koekenpan op laag vuur en bak de pompoen in de boter tot de pompoenblokjes zacht zijn. Voeg dan het water, suiker en bouillonblokje toe en kook op hoog vuur tot het water verdamt is en de pompoen licht karameliseert. Breng goed op smaak met zout en peper. Voeg de spinazieblaadjes toe en laat ze slinken.

Beleg de pizzabodems met het pompoenmengsel. Leg er plakjes taleggio op en bestrooi met de verse tijm. Bak de pizza ongeveer 20 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is en de bodem begint te kleuren.

Aangepast van recept uit Delicious