Mirabellenjam met vanille

> 60 minuten, Taart en ander zoet 3 comments

Mijn ouders hadden vorige maand een overschot aan mirabellen. Dat kwam goed uit, want de Delicious. van augustus wijdde een item aan mirabellen. Mirabellenjam, taart, compote, pudding en zelfs zoete pizza. Wij gingen voor de mirabellenjam met vanille. Nu was er in Huize van Kessel enige discussie over het maken van jam. Is 1500 g suiker niet erg veel? – Wij gingen voor een dubbele hoeveelheid jam en anderhalf pak suiker doet je de eetlust een beetje vergaan. – Hoe lang moet jam koken? In het recept staat 10 minuten, maar dat lijkt wel heel kort. Moeten we geen geleisuiker gebruiken?

yoghurt_mirabellen

Dus toch maar even het een en ander opgezocht. Geleisuiker kun je gebruiken om makkelijker  jam te maken van vruchten met een laag pectinegehalte. Zoals aardbeien, druiven en rabarber. Moesappels, cranberry’s en rode bessen hebben een hoog pectinegehalte. Daartussenin zitten pruimen, frambozen en handappels. Suiker en pectine zorgen ervoor dat jam stevig wordt. Geleisuiker bevat appelpectine en citroenzuur, waardoor je minder suiker hoeft te gebruiken. De appels en mirabellen in dit recept bevatten pectine, dus ‘gewone’ suiker volstaat. De richtlijn is om minstens 3/4  van het gewicht aan fruit aan suiker toe te voegen. Nu waren de mirabellen behoorlijk zoet, dus zijn wij iets van de richtlijn afgeweken.

Als je geleisuiker gebruikt, dan hoeft jam maar vier minuten te koken. Maar zonder geleisuiker moet de jam langer koken. Na tien minuten koken (volgens recept) vonden wij de jam toch te dun. Mijn moeder ging er zelfs vanuit dat we de jam minstens een uur moesten koken. We hadden gewoon tussendoor de jamtest* moeten doen. Na een uur koken was de jam uitstekend, maar waarschijnlijk was 20 minuten ook genoeg geweest.

De mirabellenjam is heerlijk. Al zijn de meningen verdeeld over de zoetheid. Ik vind hem iets te zoet, de familieleden vinden hem perfect. Vooral in combinatie met yoghurt. De volgende keer ga ik wat citroensap toevoegen om de suiker iets te compenseren. Sap van een halve citroen zou voldoende moeten zijn.

Een jaar geleden: Pompoentaart
Twee jaar geleden: Oosterse zalm

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 minuten | 3 grote potten |
• 250 g moesappels • 750 g rijpe mirabellen • 600-750 g suiker • rasp  van 1 citroen + eventueel sap van 1/2 citroen • 1 vanillestokje

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Halveer de mirabellen en verwijder de pit. Doe de mirabellen en appels samen met de suiker in een ruime pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg het merg, het vanillestokje en de citroenrasp toe aan de mirabellen en breng zachtjes aan de kook.

Laat de jam 20 minuten doorkoken op een zacht vuurtje. Roer voortdurend. Controleer of de jam de juiste dikte heeft*. Laat de jam 10 minuten afkoelen. Schenk de jam met behulp van een jamtrechter in schone potten. Sluit de potten direct af. Jampotten kun je op zijn kop zetten en laten afkoelen. Met weckpotten is dat volgens mij niet nodig.

*Zet een schoteltje in de koelkast, zodat het goed koud wordt. Om te controleren of de jam de juiste dikte heeft, laat je een druppel jam op het koude schoteltje vallen. De druppel moet meteen opstijven. Als dit niet het geval is, kook de jam dan wat langer door.

Gebaseerd op een recept uit Delicious.

3 Comments

  1. Dankje Maaike, ik zit hier ver weg in Mozambique te goochelen met Guave en ik denk dat ik nu beter weet hoe lang jam moet koken

  2. @job, ik ben benieuwd of je jam gelukt is.

  3. Wij hadden dit jaar kilo’s mirabellen.Ik wilde eens proberen confituur te maken ermee. ik gebruikte uw recept, en alhoewel mijn man er eerst nogal afwijzend tegenover stond, heeft hij dan toch eens geproefd en hij vond het super lekker. Vooral de vanille geeft een exta onverwachte smaaktoevoeging. Ik heb wel de stukjes appel en mirabellen nog eens geduwd met de pureestamper.Een receptje om bij te houden.