Sojadressing

Sausjes, spreads en dips 3 comments

Voor de Oosterse zalm heb je 1cm verse gember nodig. Verse gember koop je alleen nooit in kleine hoeveelheden. Je koopt minimaal een halve boomstronk (eigenlijk is het een wortel), dus daarom nog maar een recept mét verse gember. Verse gember kun je een aantal weken bewaren in de koelkast (gewoon los, niet in een bakje of zakje). 
Je kunt er ook thee van zetten. Stukje gember in plakjes snijden, kokend water erop en klaar is je versgezette gemberthee.

Deze intens smakende sojadressing is het lekkerst over gegrilde entrecôte. Als je de dressing over het warme vlees giet, dan komen de heerlijkste geuren en smaken vrij . Als je daarbij paksoi, spinazie en/of noodles serveert dan kun je daar ook nog een grote schep dressing overheen gieten. Lekker, lekker!

Ingrediënten:
• 1 rode Spaanse peper • 2 teentjes knoflook • 1 cm verse gember • sap van 1 halve limoen • 2 el olijfolie • 6-8 el sojasaus

Bereiding:
Verwijder de pitjes uit de Spaanse peper en snijd de peper in kleine stukjes. Schil de gember en rasp of snijd de gember fijn. De knoflook kun je het beste fijn snijden of eventueel raspen. De smaak wordt dan wel sterker. Ik vind het zelf het leukst om alles in ongeveer even grote stukjes te snijden. Uiteindelijk heb je ongeveer gelijke hoeveelheden peper, knoflook en gember. Doe dit in een schaaltje en voeg de limoensap, sojasaus en olijfolie toe. Mix even door elkaar en serveer met de entrecôte.

Bron: Jamie Oliver, Happy Days

3 Comments

 1. Hmmm. Nog niet eerder met gember gewerkt, maar klinkt interessant. Gember is toch zoet en pittig tegelijk?

  De entrecôte ziet er trouwens erg lekker uit! Mooi ook met dat grill-patroontje!

  (Gisteren toevallig Jamie Oliver’s Chef! gezien… Besteld iemand een t-bone steak….. “well done” .. argh… Zonde van het vlees….)

 2. Ja ik heb het gister gezien. En het was nog wel zo’n mooie t-bone steak. Ik ben wel benieuwd hoe het af gaat lopen in ‘the cock’.

  Verse gember is niet zoet, maar vooral pittig. Stemgember, dat is gember op siroop die is wel zoet en wordt vaak gebruikt met bakken.

 3. Erg lekker! Gemaakt met de gesuggereerde entrecôte en erg lekker gegeten 🙂
  Overigens vind ik gember, naast een pittige, wel degelijk een zoete smaak hebben.