Knapperige ‘coronation’ kipsalade

15 - 30 minuten, Salades Comments are Disabled

In Engeland is Coronation Chicken een bekend gerecht. Het bestaat uit koude kip met kruiden en specerijen en een saus op mayonaisebasis. Vaak wordt kerriepoeder gebruikt om de kip op smaak te brengen. Maar je kunt ook verse kruiden en specerijen gebruiken. Het wordt geserveerd als salade of op sandwiches. Constance Spry (de Engelse Martha Stewart van de jaren 50) stelde voor om dit gerecht te maken, als onderdeel van het banket ter gelegenheid van de kroning van Koning Elizabeth II in 1953. Vandaar de naam coronation (kroning) chicken. Onze kip-kerriesalade is volgens mij vergelijkbaar met coronation chicken.

coronation_kip

Deze knapperige salade is geïnspireerd op coronation chicken, maar dan zonder mayonaise. De yoghurt, mangochutney en citroensap zorgen voor een frisse salade. De komkommer en amandelen maken de salade knapperig. Serveer eventueel met wat naanbrood.

Een jaar geleden: Linzen met tomaat, courgette en mozzarella
Twee jaar geleden: Pita’s met cajun-kipreepjes en tzatziki


Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | 2 personen |
• 2 (scharrel)kipfilets • 4 el volle yoghurt • 1 tl kerriepoeder • 2 el mangochutney • 1/2 citroen • 1/2 komkommer, in reepjes • 2 el lente-uitjes, in ringetjes • 50 g gemengde sla of waterkers • 2 el geschaafde amandelen

Bereiding:

Meng 2 el yoghurt met 1 volle tl kerrie. Leg de kipfilets in het kerrie-yoghurtmengsel. Meng de overige 2 el yoghurt met de mangochutney en wat citroensap.

Verwarm een koekenpan. Bak de kipfilets gaar en bruin in 1 el olie. Dit duurt 10-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de kipfilets. Snijd de kipfilets in repen.

Meng de kipfilet, komkommer, lente-ui en sla. Verdeel over twee kommen en bestrooi met de geschaafde amandelen.

Gebaseerd op een recept van BBC GoodFood

Comments are closed.