Pompoentaart

Taart en ander zoet 1 comment

Halverwege het voorjaar begon er een mysterieuze plant te groeien in de wei bij mijn ouders. De schapen vonden hem niet de moeite waard om op te eten. Nou zijn de dames niet al te kieskeurig. Brandnetels en distels eten ze niet (maar wie neemt ze dat kwalijk?), verder verdwijnt bijna alles in de kauwende kaken. Na een aantal weken begon de plant een iets duidelijkere vorm aan te nemen. Het zou wel eens een komkommer-, courgette-, meloen- of pompoenplant kunnen zijn. Herkenbaar aan de gele bloemen en de slingerachtige uitschieters. Na een tijdje kwamen er vruchten aan en bleef het een groot raadspel. Wat zou het nou zijn? En wat is het meest waarschijnlijk? Want soms krijgen de dames Ot, Sien en Trui groente-afval te eten en daar kunnen natuurlijk ook zaden tussen zitten. Pompoen of courgette leek toch het meest waarschijnlijk.

Deze week was het zo ver en hebben we ongeveer 60 pompoenen geoogst. Ik weet nog niet goed wat voor soort het is en of ze groen blijven of nog oranje kleuren. Maar langer laten doorgroeien was geen optie, want ook de schapen begonnen trek in pompoen te krijgen. Tot nu toe heb ik er vijf meegenomen naar Groningen om deze herfst mee te beginnen. Er zullen er nog veel volgen. Dus wie een lekker recept met pompoen heeft… ik hoor het graag!

Deze taart heb ik gister gebakken. Op de kwaliteit van de taart was niks aan te merken, maar de smaak is vrij heftig speculaasachtig. Je moet er van houden, laten we maar zeggen. Friszuur gestoofde appels met rozijnen (koud) erbij lijkt mij een goede aanvulling. Volgende keer ga ik eens iets proberen met citroenrasp ofzo om het geheel wat frisser te maken. De custardachtige fluwele structuur vind ik wel erg lekker in combinatie met de knapperige bodem met walnoten.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 2 uur | 8 personen |
voor de vulling: • 1 kg pompoen • 200 g monchou/roomkaas • 1 tl kaneel • 3/4 tl gemberpoeder • 1/4 tl vers geraspte nootmuskaat • mespuntje zout • 150 g suiker • 1 tl vanille-extract • 2 eieren
voor het deeg: • 175 g bloem • 10 g poedersuiker • snuf zout • 75 g boter, in blokjes • 40 g walnoten, fijngehakt • 1 eierdooier • 1 eiwit

bereiding:

Meng de bloem, poedersuiker en zout in een kom. Voeg de blokjes boter toe en kneed de boter door de bloem totdat je kruimels hebt. Voeg de walnoten, eierdooier en 1-2 eetlepels koud water toe. Kneed tot een samenhangend deeg en leg minimaal 30 minuten in de koelkast (het deeg moet niet te droog zijn, want dan krijg je het straks niet goed uitgerold). Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de pompoen en haal de pitten eruit. Snijd de pompoen in stukken. Kook de stukken pompoen in een heel klein bodempje water in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af in een zeef of vergiet. Pureer de pompoen in de keukenmachine tot een gladde puree.

Rol het deeg uit en bekleed een taartvorm. Bestrijk de bodem met eiwit en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de bodem 15 minuten in de oven tot de bodem lichtbruin is.

Meng de monchou met de specerijen, suiker en vanille. Voeg dit mengsel toe aan 500 g pompoenpuree. Meng dit goed door. Voeg twee eieren toe en meng nogmaals goed. Giet dit mengsel in de taartbodem en bak de taart nog 45 minuten in een oven van 160°C. Laat de taart volledig afkoelen.