Turkse linzensoep met pide

30 - 60 minuten, Soep 8 comments

Vorige week was ik Nijmegen bij Sint Anneke om traditiegetrouw de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse te vieren. Onderweg kwam ik langs Restaurant Ankara. Ineens dacht ik weer aan de soep van het huis die je als voorafje krijgt. Al eerder ben ik op zoek geweest naar het recept van deze soep, maar helaas zonder succes.

turkse_linzensoep

Dit weekend besloot ik weer een zoekpoging te wagen. Op Smulweb kwam een recept tegen dat claimt het orginele recept te zijn. Alle ingrediënten had ik in huis, dus een uurtje (en een paar kleine aanpassingen) later had ik pittige linzensoep met brood zoals bij ik me herinner van Ankara. Alhoewel het brood nog wel iets beter kan.

Het thema van het foodblog event van deze maand is low budget koken. Deze soep met wat brood is een low budget maaltijd voor twee of een lunchgerecht voor vier.

Een jaar geleden: Mosterd-knoflook-lak
Twee jaar geleden: Indische kip/tofu met rijst en boontjes

Turkse linzensoep

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 minuten | 2 – 4 personen |
• 2 el olijfolie • 2 uien, heel fijn gesnipperd • 3 teentjes knoflook, geperst • 1 blikje tomatenpuree • 2 tl djinten • 1 tl chilivlokken • 150 g linzen* • 2 bouillonblokjes • scheutje citroensap • 2 el verse munt, fijngehakt

Bereiding:

Fruit de ui en knoflook zachtjes in de olijfolie. Voeg na een aantal minuten de tomatenpuree, djinten en chilivlokken toe. Giet er 800 ml water bij en voeg de linzen toe. Breng aan de kook en laat koken tot de linzen gaar zijn. Voeg de laatste 5 minuten de bouillonblokjes toe.

Pureer de soep kort met een staafmixer, zodat een deel van de soep gepureerd is, maar er ook nog hele linzen in te vinden zijn. Als de soep te dik is, giet er dan nog wat extra water bij. Voeg het citroensap en de verse munt toe. Warm nog even door. Proef en breng eventueel nog op smaak met wat extra zout en peper.

Gebaseerd op een recept van Restaurant Ankara

*Turkse linzensoep wordt vaak gemaakt van rode linzen. Je kunt ook ‘gewone’ linzen gebruiken. Deze zijn meestal verkrijgbaar bij de supermarkt. De soep krijgt dankzij de tomatenpuree toch een rode kleur. Gewone linzen moeten wel langer koken.

Plat brood

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 minuten | 2 – 4 personen |
• 350 g bloem • snuf zout • 1 zakje gedroogde gist (7 g) • 1 tl suiker • 2 el Griekse yoghurt + 125 ml lauwwarm water of 150 ml lauwwarme melk • 2 el olijfolie • 1 el olijfolie, om in te vetten • 1 el melk • 1 el sesamzaad

Bereiding:

Doe de bloem met een flinke snuf zout in een kom. Voeg gist, suiker, olijfolie en yoghurt/water of melk toe. Kneed tot een soepel deeg. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat op een warme plek een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een bakplaat in met olijfolie en druk het deeg uit tot een lap van 1 cm dikte. Bestrijk met melk en bestrooi met sesamzaadjes. Bak bruin en gaar in 15 minuten.

Gebaseerd op een recept van AH

8 Comments

 1. Deze soep heb ik gemaakt met i.p.v. gedroogde linzen, een blik voorgekookte linzen en i.p.v. de chilivlokken heb ik drie kleine gedroogde chilipepers geplet. Ook voegde ik nog een laurierblad toe.
  Die drie chili’s had ik beter kunnen beperken tot een pepertje want nu is de soep very spicey maar de smaak van de soep is zalig en samen met een homp Turks brood een hartverwarmend soepje

 2. hoi hoi ik heb de soep gemaakt,heb er alleen in plaats van chilli vlokken een stukje madam channet in gedaan ,maar hij was heerlijk,bedankt

 3. Griekse yoghurt in Turks brood?

 4. Verschuuren Désiré

  Is linzensoep echt soep of eerder een dikke brij of pap ? Ik heb namelijk geen idee hoeveel water er bij moet om soepte maken !
  Grts Désiré

 5. @Desire ik maak de soep meestal zo dik als gewone yoghurt. Dus niet te dun en niet te dik. Het is een kwestie van wat je lekker vindt.

 6. Ik ben gek op de linzensoep van Ankara! Vandaag ga ik hem proberen te maken, met jouw recept!! 😀
  Heb er nu al zin in!!

 7. Hoi Hoi zo maak ook hem ook ongeveer alleen soms met bruine bonen(iets zoeter) en soms als maaltijd soep met kipfilet erin door de blender…ook erg lekker!!!!

 8. @Sandra met bruine bonen klinkt ook goed.