Kikkererwtensoep met tofu-blokjes

Soep 3 comments

Onze CV-ketel is weer eens kapot. Sinds we in dit huis wonen, hebben we jaarlijks minimaal 4 keer een monteur over de vloer gehad. Die monteurs zijn meestal niet onaardig, maar het kost allemaal zoveel tijd. En om maar niet te spreken over het ongemak dat het met zich meebrengt. Eerst werd het veel te heet in huis. De ketel sloeg elke 3 minuten aan waardoor ik eergister vanaf half vijf wakker in bed lag van het irritante geluid van de ketel en de té warme slaapkamer. Daarna werd het weer te koud en vanochtend hadden we geen warm water meer. Gelukkig kon de monteur om negen uur langskomen. Natuurlijk moest hij tussendoor weer naar de groothandel om om twaalf uur weer terug te komen met een paar sensoren. Ondertussen zit ik hier te koukleumen. En van werken komt zo ook niet veel, dus ik maak er maar een officiële vrije dag van.

kikkerewtensoep

Om weer een beetje op te warmen, is een pittig soepje de beste remedie. In mijn voorraadkast stond nog een blik kikkererwten. Aangevuld met wat restjes uit de koelkast (tofu, ui, gegrilde paprika en citroensap) en wat gedroogde kruiden, heb ik een lekker soepje in elkaar gedraaid. Nu heb ik eigenlijk ook nog zin in dat heerlijke platte brood dat ze in restaurant Ankara (Nijmegen) serveren. Wie daar weleens komt, weet waar ik het over heb. Dit kost echter teveel tijd om nu te maken. Het recept van die heerlijke bonensoep van Ankara probeer ik ook nog steeds te achterhalen. Degene die mij dit recept kan bezorgen, verdient hiermee eeuwige dankbaarheid 🙂 .

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | 4 personen |
• 1 ui, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, fijngesneden • 1 grote gegrilde paprika (uit pot), in stukjes • 1 tl gemalen koriander • 1 tl gemalen komijn • 1/4 tl cayennepeper • 2 blikken kikkererwten (à 425 g) • 2 groentebouillonblokjes • 1 laurierblaadje • 1 blok tofu (kan je ook weglaten), in blokjes • 3 el olie • scheutje citroen- of limoensap • extra: een paar stukjes gegrilde paprika om te garneren

Bereiding:

Fruit de ui en knoflook even aan in een pan in 1 el olie. Voeg de komijn en koriander toe en fruit even mee.

Voeg de stukjes paprika, de kikkererwten en het laurierblaadje toe. Giet 1 liter water erbij en voeg de bouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer een kwartier op laag vuur koken.

Verwarm in een koekenpan 2 el olie en bak de tofublokjes goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

Pureer de soep met een staafmixer glad (als je geen tofu gebruikt, kun je een flinke schep kikkererwten en paprika uit de pan scheppen voordat je de soep pureert. Voeg de hele kikkererwten na het pureren weer toe aan de soep. Zo krijg je toch wat vulling). Voeg een klein scheutje citroen- of limoensap aan de soep toe. Hier wordt de soep wat frisser van. Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout en versgemalen peper of extra cayennepeper toe.

Verdeel de soep over vier borden en schep wat tofu-blokjes en paprikastukjes in het midden van het bord.

3 Comments

  1. Ron zegt: “we kunnen er wel weer eens gaan eten, de eigenaar kent me nog wel, hoop ik, dan proberen het geheim te ontfutselen”, maar Maaik misschien heb jij je “proeferij” al zo ontwikkeld, dat je het kunt raden bij het eten ervan?
    gr.An

  2. Ik heb wel enig idee wat er in zit en heb het ook al weleens geprobeerd om te maken. Het is echter nog nooit helemaal gelukt. Er zit vast een of ander geheim ingrediënt in 🙂 .
    Oh ja, heb jij nog steeds af en toe problemen met het posten van berichtjes? Ik ben aan het uitzoeken waar het aan kan liggen.

  3. nee maaike, tegenwoordig gaat dit prima