Mosterd-knoflook-lak

Sausjes, spreads en dips 2 comments

Marinade, glaze, rub, allemaal mengsels om je barbecuegerechten meer smaak te geven. Maar wat is nou het verschil? Een rub is een droog mengsel van gemalen kruiden en specerijen. Je wrijft het rauwe product hiermee in voordat je het op de barbecue legt. Om meer smaak aan het rauwe product te geven, kun je de rub een tijdje laten intrekken.

Een marinade is vloeibaar mengsel van bijvoorbeeld kruiden, specerijen, olie met een zure toevoeging zoals azijn, wijn of citroen. Het zuur zorgt ervoor dat het vlees/vis malser wordt. Producten die je op smaak wilt brengen laat je een tijd in de marinade ‘marineren’. Van een half uur tot een hele dag. Houdt er wel rekening mee dat je vis niet te lang in een zure marinade laat staan, dan valt de vis uit elkaar.

Een barbecueglaze is een soort lak waarmee je het vlees/vis/groente kunt insmeren. Vaak zit er iets van honing of suiker in waardoor je een mooie glimmend laagje krijgt. Als je van mosterd houdt, dan is deze mosterd-knoflook-lak echt een aanrader. Ik heb hem gebruikt met kipfilethaasjes. Het vlees werd erg mals. Je kunt ook ossenhaas of varkenshaas gebruiken. Voor een pittige variant gebruik je de gerookte paprikapoeder picante. Ik heb voor de middenweg gekozen en zowel de dulce als de picante paprikapoeder gebruikt.


Ingrediënten:
| bereidingstijd lak 5 minuten | genoeg voor 800 gram vlees |
• 4 el grove mosterd • 2 el Dijon mosterd • 2 el witte wijnazijn • 4 tenen knoflook, fijngesneden • 1 el lichte sojasaus • 1 el honing • 1 el verse rozemarijn, fijn gehakt • 2 tl gerookte paprikapoeder (dulce of picante of van beide 1 tl) • 1/4 tl zout • 1/4 tl versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een kommetje en laat minimaal een half uur staan om de smaken goed te laten mengen.

Verhit de barbecue. Snijd kipfilet (of ossenhaas of varkenshaas) in lange repen. Doe het vlees in een kom en schep er de helft van de mosterd-knoflook-lak overheen. Meng alles goed, zodat het vlees bedekt is met een laagje lak. Rijg het vlees zig-zag aan spiesjes.

Grill het vlees totdat het gaar en bruin is. Draai tussendoor één keer om en bestrijk met de overgebleven lak.

Recept van Bobby Flay

2 Comments

  1. Dag Maaike!
    Land via Google op je site. Heb zojuist voor morganavond 3 flinke ossenhaasjes in huis gehaald en blijf zitten met de vraag: “marineren, ja of nee”? Groet’n uut Corfu

  2. Tja, lastig. Goede ossenhaas heeft vaak geen marinade nodig. Een lekkere zelfgemaakte kruidenboter of (peper)sausje maakt een ossenhaas ook af. Succes!