Biron en zalmforel met venkel

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Vis 3 comments

We zijn weer thuis. Twee weken hebben we vertoefd onderaan de voet van het kasteel van Biron. In het bos van het kasteel – Bois du Château stond ons huisje. Dit hadden wij gehuurd van Maaike en Jan-Willem Niemijer. Dit van oorsprong Nederlandse stel heeft zich 25 jaar geleden in Frankrijk gevestigd. Na een camping en een themapark te hebben bestierd, hebben zij zich nu gestort op ‘Castelwood‘.

chateau_biron

Castelwood bestaat uit 15 châlets die door Jan-Willem zelf zijn ontworpen en gebouwd (11 in 2005 en 4 in 2008). Het is er heerlijk rustig. Geen disco en animatieteam, maar wel een zwembad en een gezamenlijk barbecueplaats. Voor de hobbykok zijn de huisjes goed uitgerust. Een gasoven, magnetron, koelkast en vaatwasser zijn aanwezig. Daarnaast meer dan genoeg ovenschalen, pannen en zelfs een slacentrifuge. Zelf had ik nog een scherp mesje, een snijplank en een grillplaat meegenomen. Dat is meestal mijn standaarduitrusting die meegaat (samen met wat kruiden en peper en zout). Wat leuk is dat overal op het terrein kruiden geplant staan, die je mag gebruiken. Ook scharrelen er kippen en reeën rond, maar die zijn niet voor in de pan.

In het gebied van Dordogne en Lot is meer dan genoeg te doen en te zien. Je struikelt er over de kastelen en grotten. Het is alleen wel aan te raden om buiten het hoogseizoen te gaan, want anders struikel je er ook over de Nederlanders. Een echte aanrader is de Rocher des Aigles. Dit (roof)vogelpark ligt boven Rocamadour. Eerst denk je nog “Ah, wat zielig dat al die grote roofvogels hier de hele dag vastgebonden moeten zitten.”, maar tijdens de show kom je er al snel achter dat deze immense beesten elke dag meerdere keren boven de vallei mogen cirkelen. Echt fantastisch om te zien hoe de beesten zich naar beneden storten van grote hoogten voor een lekker hapje.

In de buurt van Rocamadour liggen ook de Gouffres de Padirac.  Dit zijn hele mooie druipsteen grotten. Om bij de grootste ‘zaal’ te komen, ga je met een bootje over een ondergrondse rivier. Als je geluk hebt, kun je de Franse gids verstaan. Dit lukt alleen als hij ABF spreekt en niet het lokale dialect, zoals die van ons. Verder zijn we nog naar Château de Beynac, Monpazier (een bastide), Domme (lekkere ijsjes bij het uitzichtpunt over de Dordonge), Sarlat, La Roque-Gageac en Issigeac (leuke markt op zondag) geweest.

zalmforel_venkel

Een jaar geleden: Salade van spinazie met salt & pepper garnalen
Twee jaar geleden: Courgettebeignets

De oven in het huisje heb ik o.a. gebruikt voor deze forel met venkel. De venkel heb ik gestoofd in een beetje wijn. Rosé (droge!) in dit geval, want die had ik toevallig open staan. Je kunt ook gewoon witte wijn gebruiken.

Zalmforel met venkel

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 2 personen |
• 1 venkel • scheutje wijn (wit of rosé) • paar kleine klontjes boter • 2 (zalm)forellen • 1 citroen • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de venkel in dunne plakken. Bewaar het venkelgroen. Leg de plakken venkel op de bodem van een ovenschaal. Giet een scheutje wijn bij de venkel. Strooi er wat peper en zout over en verdeel een paar kleine klontjes boter over de venkel. Zet de ovenschaal 10 minuten in de oven.

Spoel de forellen schoon. Halveer de citroen. Snijd de ene helft in plakjes en de andere in partjes. Doe de citroenplakjes samen met het venkelgroen in de buikholte van de forellen. Haal de ovenschaal uit de oven en leg de forellen op de venkel. Je kunt eventueel de forellen insmeren met een beetje olijfolie. Bak de forellen 20 minuten tot ze gaar zijn. Serveer met de partjes citroen.