Courgettebeignets

Hapjes, Vegetarisch 1 comment

Afgelopen zondag was ik laat terug uit Nijmegen en ik had niet echt boodschappen gedaan voor het avondeten. Ik had wel een courgette (en sla) meegekregen uit de moestuin van mijn ouders en ik had nog wat kaas en eieren in de koelkast liggen. Dan maar courgettebeignets maken. Alleen had ik dat nog niet eerder gedaan. Van mijn ervaringen met aardappelkoekjes weet ik dat de verhouding bloem-eieren-geraspte aardappel wel van belang is. Ik heb daarom een recept van Nigella Lawson als basis gebruikt en een paar dingen aangepast, omdat ik andere ingrediënten in huis had. Ik zal beide varianten geven. Je kan zelf natuurlijk ook wat verzinnen! Deze hoeveelheid is voor 4 personen. Je kan ook de helft maken, zoals ik heb gedaan.


Ingrediënten:
Nigella’s variant
• 4 courgettes (ongeveer 750 g) • 5 tot 6 lente-uien, fijngehakt • 250 g fêta • een klein bosje verse peterselie, gehakt •  een klein beetje verse munt, gehakt • 1 el gedroogde munt • 1 tl paprikapoeder • 140 g bloem • zout en peper • 3 eieren, losgeklopt • olijfolie, om in te bakken • 3 tot 4 limoenen

Maaike’s variant
• 1 courgette van 350 g • 1 halve ui, gesnipperd • 125 g belegen kaas (+ beetje cheddar), geraspt • 6 blaadjes basilicum, gehakt • 2 blaadjes munt, gehakt • 1 el pijnboompitten • zout en peper • 90 g bloem • 2 eieren, losgeklopt • olijfolie, om in te bakken • 1 citroen

Bereiding:

Rasp de courgettes grof. Spreid de sliertjes uit op een (schone!) theedoek en laat ze 20 minuten liggen om te drogen.

Doe de gehakte (lente)ui in een kom en kruimel de fêta (of strooi de geraspte kaas) erover. Roer de gehakte kruiden (en gedroogde munt en paprikapoeder of de pijnboompitten) erdoor. Doe er de bloem er royaal peper en zout bij. Roer er dan de losgeklopte eieren door en vervolgens de geraspte courgettes. Het moet een dik beslag worden, maar nog wel vloeibaar genoeg om er dikke ‘flensjes’ van te kunnen bakken. Voeg eventueel nog wat extra bloem toe als je denkt dat het beslag te dun is.

Verhit een paar lepels olie in een grote koekenpan en schep ongeveer 2 opgehoopte eetlepels van het beslag in de hete olie. Druk de hoopjes een beetje plat met de achterkant van je lepel, zodat het kleine koekje worden. Bak ze in ongeveer 2 minuten aan elke kant goudbruin en gaar en leg ze op een paar borden.

Snijd de limoen/citroen in partjes en leg die op de rand van de borden. Sprenkel een beetje limoen/citroensap over de koekjes en dan opeten!

Geïnspireerd op Nigella Lawson – Voor altijd zomer

One Comment

  1. ik heb maaike’s variant gemaakt en het was super lekker en weinig werk dit ga ik nog maken!