Salade van spinazie met salt & pepper garnalen

Salades Comments are Disabled

De salt & pepper garnalen in deze salade worden gekruid met szechuanpeper. Deze ‘peper’ is geen echte peper, maar een specerij dat familie is van de citrusvruchten. Szechuanpeper heeft een beetje een frisse citroensmaak. De ‘peper’ bestaat niet uit vruchtjes, maar uit schilletjes.

Op de markt in Groningen kan ik geen gemalen szechuanpeper krijgen. Bij de kruidenkraam hadden ze de tip om de szechuanpeper gewoon in je pepermolen te malen. Daar had ik dan weer niet aan gedacht. Ik was al weer aan het nadenken over de aanschaf van koffiebonenmalers om de szechuanpeper gemalen te krijgen. Even goed in de weer met de vijzel werkt ook prima.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | 4 personen |
• 300 g (wilde) spinazie of veldsla • 500 g (tijger) garnalen • eventueel een avocado, in schijfjes • olie om in te wokken • 1/2 el fijn zeezout • 2 tl szechuanpeper (toko) (of cayennepeper) • 1 tl vijfkruidenpoeder
voor de croutons: 1 tl scherpe paprikapoeder • 1 teen knoflook • 4 el (olij)olie
• 1/2 baguette in zeer dunne plakjes of blokjes
voor de dressing: 1 paprika, gegrild (bakje of pot of zelf grillen) • 1 teen knoflook • sap en rasp van 1 limoen • 75 ml olijfolie • tabasco

Bereiding:

Verdeel de spinazie (en avocado) over 4 kommen of 1 schaal.

Roer voor de croutons paprikapoeder en knoflook door de olie, bestrijk de schijfjes baguette aan beide kanten en grill ze in de oven of grillpan goudgeel en krokant.

Pureer voor de dressing alle ingrediënten behalve de olie in de keukenmachine of met de staafmixer. Giet vervolgens de olie er in een dun straaltje bij. Breng op smaak met een aantal druppels tabasco.

Meng zout, szechuanpeper en vijfkruidenpoeder in een kommetje. Dep de garnalen droog. Verhit de olie op hoog vuur en wok de garnalen tot ze rozerood zijn. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schep de garnalen in een schaal, bestrooi ze met het zout-pepermengsel, schep een keer goed om en schep op de spinazie. Meng de croutons erdoor en druppel de dressing erover.

Geïnspireerd op een recept uit Elle Eten

Comments are closed.