De lekkerste Caesar Salad

Salades 1 comment

Gister heb ik weer een hele nieuwe dimensie aan mijn cateringervaring toegevoegd. Ik mocht met de bus van De Wijnwinkel een drie-gangen-menu afleveren in Hoogkerk. Nu had ik tot gister nog nooit in een busje gereden. Maar een kilometervreter zoals ik, gaat dit soort uitdagingen niet uit de weg. De cateringbox met borden met daarop voor- en nagerechten ingeladen. Krat met borden en de hoofdgerechten, versgebakken (nog warm) brood en schaaltjes met boter op de voorbank. Klaar om te gaan!

Caesar Salad nr. 2

Door de drukte op zaterdagmiddag. Oh, zo’n bus heeft nog best een grote dode hoek. Niet te hard over de keien. Pas op in de bochten, anders gaat het eten schuiven. Gestaag richting snelweg. Langzaam over die rotondes. Niet te hard remmen. Is dat politie achter me? Hmm, ze blijven mij wel heel lang volgen. Rijd ik zo vreemd? Shit volgens mij moest ik hier al ergens links. Nog maar even doorrijden. Oh, de politie rijdt nog steeds achter me. Ik moet toch echt ergens keren. Sorry mensen, ik zie echt niks met achteruit keren. Ik hoop dat jullie even wachten. Na het spoor links. De weg ligt eruit. Dan maar door het zand. Pfff gelukt! Wel vijf minuten te laat, maar alles lag nog netjes op de borden. Smakelijk eten en een fijne avond. Tot ziens!

Na een dag met ritjes naar het tuincentrum, de markt, de supermarkt en Hoogkerk had ik niet zo’n zin meer om uitgebreid te koken. Een Caesar Salad , daar had ik wel zin in. Mijn favoriete variant deze keer. Ik zag net dat het precies twee jaar geleden (grappig toeval) is dat ik een recept voor Caesar Salad postte. Dat was een variant die ik maar één keer gemaakt heb, met aardappels in plaats van croûtons. Een Caesar Salad hoort plain en simple te zijn wat mij betreft.

Een jaar geleden: Maaltijdsalade met makreel
Twee jaar geleden: Caesar Salad


Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | 2-4 personen |
• 6 plakken bacon • 2 kropjes Little Gem of 1 krop Romeinse sla • 2-4 eieren • 25 g Parmezaanse kaaskrullen
voor de croûtons: • 1/4 stokbrood of 1 pistolet, in dunne plakjes • 1 teentje knoflook, gehalveerd • (olijfolie)
voor de dressing: • 1 (verse) eierdooier • 3 ansjovisfilets • 25 g geraspte Parmezaanse kaas • 2 tl Dijonmosterd • 1 (kleine) teen knoflook • 2 el citroensap • 125 ml plantaardige olie • versgemalen zwarte peper • eventueel 1/2 el Worcestershire Sauce

Bereiding:

Voor de croûtons. Als je een tosti/grill-apparaat hebt, gebruik deze dan om de plakjes brood te roosteren. Zo niet, verwarm dan de oven op 180°C. Smeer de broodjes in met een beetje olijfolie en rooster ze in 10 minuten goudbruin. Je kunt ze ook in de koekenpan roosteren. Zodra de broodjes goudbruin zijn, smeer ze in met het snijvlak van het teentje knoflook.

Haal de slablaadjes los en was en droog ze. Laat de blaadjes van de Little Gem heel. Als je Romeinse sla gebruikt, halveer de bladeren dan. Kook de eieren. Kies zelf of je voor zachtgekookt (5 minuten) of hardgekookt (8 minuten) gaat. Bak de bacon knapperig in een koekenpan. Breek in stukken.

Meng voor de dressing de eierdooier, ansjovis, Parmezaanse kaas, mosterd, knoflook en citroensap in het hakbakje van de keukenmachine. Giet er geleidelijk de olie bij tot een glad en romig geheel ontstaat. Breng op smaak met wat peper en eventueel een beetje Worcestershire Sauce.

Meng de blaadjes sla met een deel (1/3 tot 1/2) van de dressing. Verdeel de sla over de borden en leg de bacon, ei en croûtons op de sla. Strooi wat Parmezaankrullen over de salade en serveer de overgebleven dressing er los bij. Ik smeer de overgebleven dressing altijd op stukjes stokbrood die ik erbij eet.

Geïnspireerd op een recept van Donna Hay

One Comment

  1. ziet er lekker uit ga het zo maar eens maken