Maaltijdsalade met makreel

Salades 5 comments

Op de een of andere manier weten de marketingstrategen van Albert Heijn mij altijd weer zover te krijgen om iets te kopen wat ik normaal nooit koop. Ofwel omdat het in de aanbieding is of omdat het leuk gespresenteerd wordt of omdat er grote hoeveelheden van liggen (wat bij mij een gevoel oproept “dat moet ik dus in huis hebben”). Ook bezit ik soms opeens een grote hoeveelheid van een bepaald product omdat de tweede of derde ervan goedkoper was.

salade_makreel

Aangemoedigd door de bonusaanbieding van AH besloot ik dit keer om maar eens “iets” te doen met gerookte makreel. Want hoewel ik weet dat vette vis enorm gezond moet zijn, hou ik er niet zo van en is mijn ervaring ermee dus beperkt. Uit de Allerhande herinnerde ik mij een salade met makreel en aardappel. Maar zoals dat vaker bij mij gaat, was de Allerhande reeds bij het oud papier beland. Met wat eigen creativiteit is het toch gelukt een smakelijke salade te fabriceren en was zelfs het slopen van de vis een leuke bezigheid. 

Ingrediënten:
| Bereidingstijd 20 minuten | 2 personen |
voor de dressing: • 1 el mayonaise • sap van een 1/2 citroen • 1 tl kappertjes • peper en zout • scheutje olijfolie
voor de salade: • 4 zongedroogde tomaatjes • 2 bosuien • 250 gr krieltjes met schil • 1 makreel van +/- 250 gr • 4 kleine augurken • 100 gr slamelange • 2 eieren • 8 cherrytomaten • peterselie

Bereiding:

Maak een dressing door de ingrediënten te mengen met de staafmixer. Peper, zout en olie naar smaak toevoegen. Met minder olie wordt de dressing wat zuurder.

Kook de eieren en kook de krieltjes, in vieren gesneden, tot deze gaar zijn (ongeveer 10 min, hangt een beetje af van de grootte van de krieltjes).

Verdeel de sla over 2 borden en snijd de overige ingrediënten klein. Ontdoe de makreel van zijn vel, kop en graten. Dit gaat vrij eenvoudig door het vel bij de staart in te snijden waarna je deze in keer van de vis af kan pellen. Vervolgens haal de de vis van de graat en maak je er stukken van welke je in een kom doet.

Meng de krieltjes met de dressing, de vis en wat fijngehakte peterselie. Verdeel dit mengsel over de sla op de borden en verdeel de overige ingrediënten over de salades. Pel de eieren en snijd deze en partjes en verdeel deze ook over de salades. Garneren met wat peterselie.

5 Comments

  1. Haha, te grappig Linus, jij ook posten? Ik las al wat verbaasd Mike haar verhaal. Maar nu snap ik em :-).

    Ik ben de laatste tijd goed bezig met het maken van gerechten van deze site (jajaja). Deze lijkt me ook de moeite waard. Kussies.

  2. Lina heeft al drie guest posts 🙂 En er volgen meer…

  3. En ga je dan een keer voor Maaik en mij koken als dank voor al die inspirerende recepten?

  4. Goed plan!

  5. Erg lekkere combinatie. Heerlijk van gegeten
    Ook aan te raden voor ongeoefende kokers 😉