Caesar Salad

Salades Comments are Disabled

Iedereen kent vast het verhaal wel van het ontstaan van de Caesar Salad. Nee? Dan zal ik het hier kort vertellen. De Caesar Salad is bedacht in 1924 door Caesar Cardini. Caesar was een chef-kok in Tijuana, Mexico. Er doen verschillende verhalen de ronde, maar de meest voorkomende is dat de salade ontstond door de grote drukte in het restaurant op 4 juli (Onafhankelijkheidsdag). Cardini zag dat hij bijna door zijn voorraden heen was en besloot van de laatst overgebleven ingrediënten een salade in elkaar te draaien met een flitsende show aan tafel.

In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt zat er in de eerste versie geen ansjovis. De lichte ansjovissmaak komt van de Worcestershire Sauce.
Tegenwoordig bevat de salade wel vaak ansjovis. Ook avocado, bacon en tomaten worden er soms bij geserveerd.  

Gister heb ik een variant gemaakt geïnspireerd op een recept van Nigella Lawson. Zij maakt een soort croûtons van aardappels met olijfolie en knoflook. Je kan natuurlijk ook voor ‘gewone’ croûtons van blokjes brood gaan. De dressing is een combinatie uit allerlei recepten, die ik al eerder uitgeprobeerd heb.

Ingrediënten:
• 1 krop Romeinse sla • 4 aardappels • 2 teentjes knoflook • 2 el olijfolie • eventueel avocado en/of tomaten en/of ansjovis en/of krokant gebakken bacon en/of gekookte eieren en/of Parmezaanse kaas snippers
Voor de dressing: • 1 eierdooier • beetje mosterd • Worchestershire Sauce • 3 el citroensap • 50 ml slaolie of olijfolie • 3 ansovisfilets (kan ook zonder) • 1 teentje knoflook, geperst • 3 el fijngeraspte Parmezaanse kaas 

Bereiding:

Schil de aardappels en snijd de aardappels in blokjes van 1 cm x 1 cm. Doe ze in een diepvries zakje samen met 2 teentjes geperste/geraspte knoflook en 2 el olijfolie. Meng alles goed door elkaar, totdat de aardappelblokjes allemaal een laagje olie bevatten. Schud de aardappels op een bakblik en bak 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 C. Schep de aardappels tussendoor af en toe om. Haal de aardappelblokjes uit de oven als ze gaar en goudbruin zijn. Laat op een bord met keukenpapier een beetje afkoelen en bestrooi met wat (zee)zout.

Voor de dressing, snijd de ansjovis in kleine stukjes. Doe de eierdooier, mosterd, 6 druppels Worchestershire Sauce, citroensap, knoflook en de ansjovis in een kom. Klop (staafmixer werkt ook) de dooier en voeg langzaam druppel voor druppel de olie toe. Het wordt een soort mayonaise. Is de saus te dik dan kun je wat water toevoegen. Roer uiteindelijk de fijngeraspte Parmezaanse kaas door de dressing.

Was de sla en scheur in grote stukken. Meng een paar eetlepels dressing met de sla. Hussel dit in een kom, zodat op elk blaadje een beetje dressing komt. Verdeel de sla over twee borden en voeg de extra’s toe die je lekker vindt. Neem er niet teveel, maar kies voor maximaal 2 dingen. Strooi de (aardappel)croûtons over de salade en naar smaak nog wat extra dressing.

P.S. Als je niet van rauwe eieren houdt, dan schijn je de dressing ook te kunnen maken met een ei dat je 30 sec kookt (coddling the egg in het Engels). Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd. Voeg dan het hele ei toe in plaats van alleen de dooier en ga daar verder.

Comments are closed.