Avocadomayonaise

Sausjes, spreads en dips 2 comments

Na weken van simpele en vooral snelle pasta’s koken, ga ik de lat wel weer wat hoger leggen op culinair gebied. Althans dat is mijn voornemen. Niet dat er wat mis is met snel en simpel, maar je moet jezelf ook een beetje blijven uitdagen. Met een lang weekend voor de deur heb ik ook de tijd om te kokkerelen. Nu nog eters zoeken, want R. (studievriend van het eerste uur en fanatiek kok en eter) heeft afgebeld en komt over twee weken langs in Grun.

Avocadomayonaise

Gister had ik gelukkig wel Nico over de vloer, die altijd blij te maken is met vis. Gestoomde zalmforel met avocadomayonaise, nieuwe aardappels, boontjes en botersla met mosterdvinaigrette in dit geval. De hele zalmforel heb ik gevuld met dille en dun gesneden ui. Op ingevet aluminium folie gelegd, beetje witte wijn en zwarte peper erbij. Goed inpakken en driekwartier in een oven van 150°C. Niks nieuws.


Wat wel nieuw was: de avocadomayonaise. Als je een avocadoverslaving hebt (zoals ik) dan is dit weer een nieuwe aangename manier om aan je wekelijkse avocado-dosis te komen. Ik heb nog een bakje mee naar mijn werk genomen en ben druk aan het fantaseren over sandwiches met zalm of garnalen of krab of tonijn, avocadomayonaise en sla voor de lunch. De dille kun je ook vervangen door bijvoorbeeld basilicum en dan op een sandwich met tomaat en spek of gerookte kipfilet of oude kaas smeren. Een goed idee voor de volgende keer.

Twee jaar geleden: Garnalen-mangosalade met limoenroom

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten | 6 personen |
• 2 avocado’s • 140 g mayonaise • sap en rasp van een 1/2 citroen • 10 g dille • 1/3 komkommer

Bereiding:

Halveer de avocado’s en haal de pit eruit. Schep het avocadovlees is het hakbakje van de keukenmachine of staafmixer. Voeg de mayonaise en citroenrasp en sap toe. Hak alles toe een glad mengsel. Voeg op het laatst de dille toe en hak deze er kort doorheen. In de mijn Magimix kon ik hele takjes dille in één keer toevoegen. Gebruik je een staafmixer, dan moet je de dille misschien al kleiner maken voor je hem toevoegd.

Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en schep de zaden eruit. Snijd de komkommer vervolgens in kleine blokjes. Schep de komkommer door de avocadomayonaise. Proef of er nog meer citroensap bij moet. Zet de avocadomayonaise in de koelkast. Hij moet goed koud zijn, voordat je hem gebruikt.

Geinspireerd op een recept van BBC Good Food

2 Comments

  1. en lekker dat het was…… Graag tot een volgende keer.
    Nico

  2. Ja gezellig, kom maar snel weer langs.