Curry

30 - 60 minuten, Vegetarisch, Vlees 1 comment

Deze dagen ben ik erg blij met mijn vacumeerapparaat. Ik maak meerdere porties saus (bijvoorbeeld deze spaghettisaus), vacumeer per twee porties, druk de zakken plat (dan ontdooien ze sneller) en vries de zakken in. Voor gebruik leg ik ze in een pan met een bodem water. Terwijl je rijst of pasta kookt, ontdooit de saus en warmt hij op. Heel handig als je niet zoveel tijd hebt om te koken. Deze currysaus is ook heel geschikt om vooruit te maken.

Jamie Oliver noemt dit zijn “favoriete currysaus”. Ik maak deze saus regelmatig omdat het een goede basissaus is waarop je kunt variëren met verschillende groenten, kip en vis. Voor een vegetarische variant gebruik je alleen groenten. Denk bijvoorbeeld aan aardappel, courgette, paprika, aubergine, bloemkool, spinazie, pompoen of sperziebonen. Kies gewoon 2-3 groenten uit. Ik heb deze keer een variant met kip, aubergine en sperziebonen gemaakt. De hoeveelheid saus is voldoende voor zes personen.

Curryblaadjes zijn te verkrijgen bij de toko, maar je kunt ze ook weglaten. In het originele recept gaan 3 groene Spaanse pepers. Groene pepers zijn vaak moeilijker verkrijgbaar dan rode. Zelf vind ik 1 rode peper voldoende, maar voor degenen die het aankunnen, meer mag ook.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 6 personen |
• 3 el olijfolie • 2 tl mosterdzaad (zwart) • 1 tl fenegriekzaad • 1 rode Spaanse peper, zonder zaden en in dunne plakjes • evt. 1 handvol curryblaadjes • stuk verse gember van 2,5 cm, geschild en geraspt • 3 uien, in vieren • 1 tl chilipoeder • 1 tl kurkuma • 6 tomaten, in vieren • 4 dl kokosmelk (blik) • zout
extra: • 2 kipfilets • 1 aubergine • 200 g sperziebonen • 1 el korianderzaad

Bereiding:

Hak de uien in het hakbakje van de keukenmachine. Verwarm de olie in een ruime pan en doe het mosterdzaad erbij. Wacht tot het mosterdzaad begint te springen en voeg dan de fenegriek, Spaanse peper, curryblaadjes en gember toe. Roerbak dit een paar minuten.

Voeg de uien toe en bak de ui 5 minuten tot lichtbruin en zacht. Voeg dan de chilipoeder en kurkuma toe. Pulseer de tomaten in de keukenmachine en doe ze bij de ui in de pan. Laat alles een paar minuten koken en giet de kokosmelk bij de saus. Verdun de saus eventueel nog extra met een glas water. Kook de saus 5 minuten en breng op smaak met wat zout.

Nu kun je de andere ingrediënten gaan toevoegen. Bak de kipfilet met 1 el gekneusd korianderzaad tot de kip begint te kleuren. Bak een aubergine in blokjes kort mee. Voeg de kip en aubergine toe aan de saus. Verder heb ik nog beetgaar gekookte sperziebonen toegevoegd. Kook de saus nog 10 minuten en proef of hij goed op smaak is. Voeg anders nog zout en peper toe. Serveer met rijst en eventueel naanbrood.

Gebaseerd op een recept van Jamie Oliver

One Comment

  1. Hoi Maaike, Die curry is echt een toppertje. Wij hebben gesmuld.Invriezen lukte niet meer, want alles was schoon op. Karin.