Aubergine “jam”

> 60 minuten, Sausjes, spreads en dips 3 comments

David Lebovitz berichtte aan het begin van deze maand over ‘eggplant jam’. Mijn aandacht werd gewekt door de titel. Zoete jam van aubergine? Dat lijkt mij heel apart. Gelukkig geeft David zelf ook aan dat het misschien vreemd is de woorden ‘jam’ en ‘aubergine in combinatie te zien. Hoewel aubergines, net als tomaten vruchten zijn.

De “jam” smaakte mij goed op warme pitabroodjes. Stukje fêta erbij en een glaasje droge witte wijn en je hebt een prima aperitief.

Voor de mensen die De Wijnwinkel uit de Oude Kijk in ‘t Jatstraat nog kennen, Janet is online verder gegaan. Haar ‘winkel’ is te vinden via www.wineshopping.nl


Ingrediënten:
| bereidingstijd 70 minuten |
• 2 aubergines • olijfolie • zout • 1 grote teen knoflook, geraspt
• 1 tl komijn • 1,5 tl paprikapoeder • 1/8 tl kaneel • paar druppels tabasco of een puntje harissa • 40 ml water • 1-2 el citroensap • 1 el verse peterselie, gehakt • eventueel granaatappelmelasse

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd met een dunschiller rondom in de lengte schil van de aubergines. Laat steeds 3 cm breed de schil zitten. Je krijgt zo een gestreepte aubergine. Dit is om de hoeveelheid schil in de jam te verminderen. Ik heb dit wel gedaan, maar betwijfel of het echt nodig is.

Snijd de aubergines in de lengte in dikke plakken. Nu kun je de aubergineplakken zouten en een half uur laten uitlekken in een vergiet. Dit is eigenlijk alleen nodig als de aubergines bitter zijn. Bestrijk een bakplaat goed met olijfolie. Leg de plakken naast elkaar op het bakblik en draai de plakken vervolgens om

Bak de plakken 25 minuten (als je ze gezout hebt) of 40 minuten in de oven. Draai de plakken halverwege om. Doe de plakken in een ruime kom als ze gaar zijn.

Voeg de knoflook, komijn, paprikapoeder, kaneel, tabasco/harissa en het water toe. Prak de aubergine tot een puree met een vork. Als je nog geen zout hebt gebruikt, voeg dan wat zout naar smaak toe.

Verwarm een pannetje met dikke bodem op laag vuur. Voeg de auberginepuree toe en verwarm de auberginepuree gedurende een minuut of 20. Tot de puree dik geworden is en het meeste vocht is verdwenen. Roer bij voorkeur met een hittebestendige siliconenspatel. Dan kun je alles goed van de bodem blijven schrapen voordat het aanbrandt. Zet het vuur uit en voeg tot slot het citroensap en de peterselie toe.

Laat de auberginejam afkoelen tot kamertemperatuur. Serveer in een schaaltje met een klein scheutje lekkere olijfolie en granaatappelmelasse. Lekker met verse pitabroodjes. De auberginejam kun je een dag of vijf in de koelkast bewaren.

Gebaseerd op een recept van David Lebovitz

3 Comments

  1. Ziet er lekker uit Maaike. Ik heb laatst een aubergine oop gemaakt; ook een soort jam of dip die lekker is op brood. http://boterhammetpindakaas.wordpress.com/2012/07/13/het-dichtknijpen-van-je-handen-omdat-ze-anders-te-koud-worden/ Ik had het van Desert Candy: http://desertcandy.blogspot.mx/2012/06/eggplant-oop.html Groetjes!

  2. @Anneke jouw versie ga ik ook eens proberen.

  3. Heb ook wel eens zoiets gemaakt, maar dan met zoete uien en rozijnen erdoor om het nog ‘jammiger’ te maken. Werkt heel goed als dip, or als saus bij lam.