Pompoensoep met chipotle

30 - 60 minuten, Soep 2 comments

Pompoensoep kun je in talloze varianten maken, maar ik houd toch vooral van pompoensoep met een beetje pit. Eerder maakte ik al pittige pompoensoep met Indiase kruiden. Deze pompoensoep heeft meer Mexicaanse trekjes.

De chipotle pepers zorgen voor een flinke kick. Gebruik één peper als je het iets rustiger aan wilt doen. Als je geen chipotle en adobe kunt vinden, gebruik dan bijvoorbeeld chilivlokken. Combineer de soep met quesadillas om er een volledige maaltijd van te maken.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 4-6 personen |
• 1 pompoen (van +/- 2,5 kg) • 2 el olijfolie • 1-2 uien, gesnipperd • 3 teentjes knoflook, fijngesneden • 1 volle tl komijnzaad • 1-2 chipotle pepers in adobe, in stukjes • 1/2 el oregano • 2 (groente)bouillonblokjes
erbij: • crème fraîche • pompoenpitten • verse koriander

Bereiding:

Schil de pompoen met een dunschiller. Halveer de pompoen en schep de zaden eruit. Snijd de pompoen in blokjes van 2 cm.

Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan en wrijf het fijn in een vijzel. Verwarm de olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui een aantal minuten zachtjes in de olie. Voeg de knoflook, komijn en chipotle toe en fruit nog 1-2 minuten.

Doe de pompoenblokjes in de pan. Voeg oregano, 0,8 liter water en de bouillonblokjes toe. Roer alles door en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 20 minuten zachtjes koken tot de pompoenblokjes gaar zijn. Rooster ondertussen de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze ‘poffen’.

Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Verdun de soep eventueel met wat extra water en breng de soep op smaak met meer zout, peper, komijn of chipotle. Warm de soep nog even door en serveer met een schepje crème fraîche, wat pompoenpitten en verse koriander.

Geïnspireerd door een recept van Simply Recipes

2 Comments

  1. In Nederland verkoopt mexworld.nl de chiles die je nodig hebt om echte adobo zelf te maken.
    Recept op mijn blog.

  2. In Nederland verkoopt mexworld.nl de chiles die je nodig hebt om echte adobo zelf te maken.
    Recept op mijn blog: kralingskroken.blogspot.com.